Relatia motivatie - performanta

Trimis la data: 2010-09-16
Materia: Pedagogie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 6.84 / 10
Downloads: 415
Autor: Lorena Gherghelas
Dimensiune: 17kb
Voturi: 14
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Seminar despre Relatia motivatie - performanta
Daca trebuinta este o stare a organismului, o sursa primara a actiunii, dupa Al. Rosca, motivatia este o stare a sistemului nervos central, rezultand fie din prima, in mod direct, sau prin intermediul unor stimuli interni sau externi, fata de care organismul este sensibilizat si receptiv. Performanta scolara se ridica atunci cand este puternic motivata si cand este puternic sustinuta de o recompensa. Multiplele forme de recompensa care se practica in scoala (note, laude, distinctii, premii, etc.) urmaresc acest scop de intarire, deci de a forma motive puternice pentru a se insusi mai bine, mai repede materialul.

Seminarii similare:

Seminar despre Relatia motivatie - performanta
Cu cat intarirea este mai puternica (fie ca intarirea este pozitiva - recompensa, sau negativa - pedeapsa) cu atat creste si randamentul, cresc performantele. Daca descreste recompensa, sau se intrerupe aplicarea ei, ca si suprimarea inevitabil apare scaderea randamentului. Cunoasterea acestui fapt este de o importanta deosebita pentru cadrele didactice, deoarece ea ne indica necesitatea unei dozari atente a recompenselor.

Nu trebuie sa uitam insa ca nimeni nu ne poate oferi retete pentru performanta, deoarece in fata cadrului didactic se afla elevi care au personalitati diferite, ceea ce creeaza situatii de abordare a educatiei adaptate fiecaruia.

Nu degeaba i se spune invatatorului ca e un al doilea parinte! Tocmai din aceasta perspectiva el trebuie sa-si imparta sufletul si atentia catre toti elevii sai. Psihologul american E. B. Hurlock a demonstrat, pe baza unui experiment, ca motivatia pozitiva este mai eficienta decat cea negativa.

Cea dintai se asociaza cu stari afective pozitive, tonifiante, in timp ce utilizarea mustrarilor scade motivatia pe masura ce este utilizata continuu si induce stari afective negative, de respingere. Trebuie deci, sa cautam, sa ne modelam comportamentul in favoarea celui pozitiv, constructiv, bland, fara a uita insa ca excesul de
blandete poate sa scada motivatia si diminueaza progresele.

Adesea ne confruntam cu situatii in care motivatia pentru invatatura scade simtitor si iese in evidenta criza prin care trec elevii lipsiti de suport energetic mobilizator. Daca un astfel de elev a rezolvat chiar si un exercitiu simplu, laudandu-l, am constatat ca el a dorit sa mai rezolve alte exercitii. Acest exemplu reprezinta un pas mic catre motivatia intrinseca, ce devine prin exercitiu un mobil intern, cu rol sa-l stimuleze permanent pe copil de a depune eforturi mai mari, fie si pentru motivul de a-i arata invatatorului ca poate si el sa se ridice la un stadiu mai inalt.

Impulsionati de motivatia extrinseca, prin exercitii continue, in urma proceselor psihice cognitive, precum si prin activitati reglatorii, copiii interiorizeaza necesitatea actului educational ca pe ceva firesc, fara de care nu vor parcurge o etapa necesara din viata lor. Ei stiu ca daca nu invata nu vor obtine in plan imediat un obiect sau o recompensa promisa, iar in plan indepartat nu vor beneficia de profesii care sa-i satisfaca din punct de vedere social.

In prima parte a scolaritatii, parintii si cadrele didactice se ajuta foarte mult in obtinerea rezultatelor foarte bune la invatatura de nevoia copilului de a-si satisface dorintele cat mai repede posibil. O jucarie frumoasa, o bicicleta sau un joc electronic, un calculator, reprezinta un tel pe care elevul il atinge daca si-a multumit parintii prin rezultatele scolare.

Un alt stimulent pentru asimilarea cunostintelor isi are originea in dorinta de a sti, de a cunoaste, de a descoperi lucruri noi si cat mai variate. Acest gen de stimulare actioneaza din interiorul proceselor cognitive, impulsionand copilul sa parcurga calea, adesea anevoioasa, de la simpla curiozitate la explorare, de la intelegere spre interes stiintific. Oarecum la polul opus motivatiei cognitive, dar intr-o stransa legatura cu aceasta, se afla motivatia afectiva, determinata de nevoia omului de a obtine aprobarea din partea altor persoane, de a se raporta la cerintele societatii si de a fi acceptasi de aceasta.

Se stie faptul ca, alaturi de motivatia subiectiva, in obtinerea unor performante inalte, in atingerea unui tel, un rol de seama, adesea determinant, in au factorii de mediu si ai ereditatii. Dintre factorii de mediu un rol important il are familia, urmata, fireste, de mediul social in care isi desfasoara activitatea subiectul respectiv. Dintre factorii ereditatii, trebuie amintiti cei interni, incepand cu abilitatile psihofizice de baza, continuand cu cele cognitive superioare(limbajul, memoria, gandirea, imaginatia) si terminand cu sistemul de personalitate.

Cercetarile psihologilor au evidentiat ca in rezolvarea sarcinilor simple, care presupun componente automatizate, pe masura ce creste intensitatea motivatiei, creste si nivelul performantei, in timp ce in sarcinile complexe, care implica un bogat continut creativ, cresterea intensitatii motivatiei se asociaza, pana la un punct, cu cresterea performantei, dupa care acesta din urma scade.

Toata teoria mentionata vine sa sustina importanta motivatiei in activitatea umana incepand cu jocul si invatarea si continuand cu munca si creatia. Elevul asteapta de la noi un minim de justificari dincolo de motivatiile extrinseci, care i se impun atat la scoala, cat si de familie. Faptul ca vine la scoala ca sa fie mai "destept" este o explicatie insuficienta pentru copil.

Lui ar trebui sa i se explice motivatiile superioare ale invatarii in planul insertiei si reusitei sociale si, totodata, sa i se ofere modele demne de urmat in acest sens. Succesul si performantele obtinute in invatare sunt dependente de natura si caracterul motivelor care determina atitudinea elevului fata de activitate.

Mijloacele de aprobare si dezaprobare devin stimulente ale invatarii in anumite limite si cu cresterea anumitor conditii, care trebuie sa fie cunoscute si valorificate de invatator in activitatea sa.
Prezenta, dezvoltarea si educatia intereselor copilului contribuie la obtinerea unor rezultate valoroase in procesul invatarii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.