Schimburile economice externe ale Romaniei dupa 1990

Trimis la data: 2010-04-13 Materia: Stiinte politice Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Andrei Vrapciu Dimensiune: 30kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referitor la prima grupa de produse din nomenclatorul vamal putem sesiza ca in perioada analizata se manifesta un trend preponderent ascendent (cu exceptia anilor 1998 si 2002), in ceea ce priveste exporturile Romaniei pe piata comunitara, cu un maxim de 83,5 mil. euro in 2001. Referitor la importurile de astfel de produse afectuate de Romania din UE, evolutia este una oscilanta. Astfel de la o valoare de aproape 5 mil. euro in 1996 se revine aproximativ la aceeasi valoare in 2003, dar cu oscilatii semnificative (2,1 mil. euro in 1997 si respectiv 8,5 mil. euro in 2002).
Referate similare: Nu exista seminarii similare

A doua grupa de produse a cunoscut in privinta exporturilor o crestere semnificativa de peste 100% in aceasta perioada, dar cu oscilatii remarcabile, astfel dupa o crestere spectaculoasa in anul 1999 (pana la 119 mil. euro) s-a produs un regres nerecuperat in totalitate pana in prezent. Cu privire la importuri, acestea au crescut constant in perioada 1996 - 2001, dupa care a urmat un usor regres, iar in 2003 a avut loc o explozie, importurile dublandu-se mai ales pe seama importurilor semnificative de cereale, dupa un an agricol nefast la nivel intern (in special datorita conditiilor climaterice nefavorabile).

Aceasta evolutie nefavorabila a fost accentuata si de evollutii similare in unele tari mari exportatoare de cereale (ex. Franta), fapt care a contribuit la dublarea pe parcursul a mai putin de un singur an a pretului graului. Este anul in care deficitul comercial in relatia cu UE este de aproximativ 40 mil. euro. Grupa de grasimi vegetale si animale nu este una cu o pondere semnificativa in comertul bilateral, avand totodata evolutii oscilante si oarecum contradictorii. Astfel, in privinta exporturilor romanesti pe piata comunitara, inregistram o valoare de doar 100 de euro in anul 2002, dupa ce in anul anterior realizasem exporturi de 2,7 mil. euro sau de 5,1 mil. euro in 1999.

Referitor la importuri si acestea prezinta variatii semnificative, cuprinse intre 6,4 mil. euro in 1999 si 23,5 mil. euro in 2002, dar ca o caracteristica generala soldul grupei ne-a fost net defavorabil in fiecare an.Grupa de produse alimentare, bauturi si tutun se caracterizeaza printr-un deficit constant in defavoarea Romaniei. Chiar daca in anul 2003 am reusit sa exportam de aproximativ 50 mil. euro, am si importat de aproape 140 mil. euro, adica un raport de aproape 1:3. Deficitul comercial este constant si se datoreaza in principal incapacitatii Romaniei de a exporta mai mult de 30-50 mil. euro anual, in conditiile in care importa astfel de produse la valori cuprinse intre 112 si 179 mil. euro anual.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.