Scopul scolii

Trimis la data: 2010-03-17 Materia: Pedagogie Nivel: Liceu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 36
Autor: Butariu Mihaela Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Seminar despre Scopul scolii
A actiona in plan educational inseamna a delibera asupra traiectului de parcurs, a tinde catre un scop in conditii date, inseamna a identifica si adecva mijloacele cele mai bune pentru atingerea scopului si a introduce in realitatea educationala o serie de variabile si factori care (auto)regleaza actiunea inspre finalitatile propuse, in fond, finalitatile educatiei ating demnitatea de valori practice (praxiologie), intrucat vizeaza eficientizarea actiunii si sunt consecinte ale intentionalitatii umane. Nu orice efort intentional poate fi etichetat ca eficient intrucat "este maestru intr-o anumita arta acela care a dobandit in acea arta o eficienta generala cel putin egala cu eficienta generala realizata pana in acel moment de oricare altul".

Seminar despre Scopul scolii
Finalitatile educatiei - chiar daca suporta un comentariu filosofic - nu se definesc deductiv, pornind de la principii abstracte, ci se structureaza plecand de la realitati contingente, de la interese si trebuinte determinate. De altfel, decelarea scopurilor pe care actiunile noastre educative le poarta este destul de dificila intrucat, la un moment dat, intentionalitatea este ascunsa, latenta, camuflata in insasi actiunea in curs de desfasurare.

John Dewey surprinde foarte bine intimitatea dintre intentionalitate si actiune atunci cand afirma, oarecum transant, ca educatia - ca proces - nu poate avea un scop dincolo de el insusi, iar scopul fundamental al educatiei, ca reconstructie si transformare continua, este de a crea sansa tinerilor de a reorganiza permanent procesul de crestere spirituala. "Un veritabil obiectiv se opune intru totul unui obiectiv care este impus ca rezultat al unui proces de actiune din exterior.

Acesta din urma este rigid... este un ordin dictat din exterior pentru a face un anumit lucru... Acestea sunt raspunzatoare pentru... caracterul mecanic si servil al muncii profesorului si elevului" (Dewey, 1990, p. 160). Exigentele de ordin axiologic vor ghida orice incercare de a institui si de a trasa finalitatile educatiei. Prin finalitati se contureaza scopul ultim si cel mai inalt al perfectiunii umane. Ca atare, in acest context, relationarea la sistemul de valori este de neconceput.

Este stiut ca in societate pot fiinta - simultan - mai multe idealuri valorice, care vizeaza personalitatea umana. Nu-i mai putin adevarat ca, in anumite circumstante, se pot depista diferite incompatibilitati si chiar tensiuni in campul valoric, privitoare la idealul uman.

Teoria si practica pedagogica trebuie sa selecteze si sa concentreze acele idealuri valorice cu potential maxim in propensiunea omului si a umanitatii pe traiectul plenitudinii si nimeni altul functionalitatea unei idealitati (in plan cognitiv, etic si estetic), ar trebui sa fim de acord cu principiul pedagogic conform caruia "copiii nu trebuie crescuti dupa starea de fata a neamului omenesc, ci dupa o stare mai buna, posibila in viitor, adica a idealului omenirii si a intregii sale meniri" (Kant, 1992, p. 15). Educatia face jonctiunea dintre posibil si real.

Asimiland finalitatile educatiei cu scopurile paideutice, pedagogul german Erich E. Geissler (1981, pp. 30-32) le discuta sub forma unor perechi contradictorii:
a) scopuri materiale versus scopuri formale;
b) cele de continut in contradictie cu cele comportamentale;
c) cele utilitare in contrast cu cele nepragmatice;
d) scopuri specifice disciplinelor in contrasens cu cele supradisciplinare.

Scopurile materiale se refera la asimilarea unui bagaj de cunostinte intr-o perspectiva sistemica. Se va numi "material" tot ceea ce poate fi cuprins intr-un cod de cunostinte transmisibile, ce sunt scriptic fixate, putandu-se verifica relativ usor daca acestea au fost insusite sau aplicate.

Scopurile formale se deceleaza prin focalizarea spre subiect si vizeaza modelarea aptitudinilor si cultivarea personalitatii. Scopurile formale sunt foarte importante, dar ele sunt mai greu de surprins in cuvinte sau de cuantificat.

Scopurile centrate pe continut sunt cele care orienteaza educatia spre continuturi definibile, identificabile, dinainte stiute.
Scopurile centrate pe comportament orienteaza practica educativa spre interiorizarea de catre elevi a unor actiuni ce devin expresive la nivelul comportamentelor. Scopurile utilitare desemneaza insusirea unor deprinderi cerute imediat de realizarile practice.

Scopurile nepragmatice se refera la unele conduite libere de finalitate, care nu sunt aservite vizibil unor cerinte concrete.
Scopurile disciplinare variaza de la o disciplina la alta, pe cand cele supra-disciplinare cuprind anumite constante teleologice urmarite la toate disciplinele (cultivarea autonomiei spirituale, intarirea motivatiei, invatarea invatarii etc).

Iesirea de sub "imperiul" anumitor determinari nu poate (si nu trebuie) sa fie totala, caci se stie ca scoala este o importanta instanta de socializare. Or, finalitatile educatiei trebuie sa circumscrie in mod explicit formarea viitorului adult pentru antrenarea lui psihosociala.

"Integrarea elevului in colectivitatea scolara - constata Adrian Neculau prilejuieste achizitionarea unor modele de actiune sociale, invatarea unor comportamente psihosociale, constituie deci un mijloc de perfectionare a stilului de viata participativ. Viata sociala din colectivitatea scolara ofera prilej de afirmare, dar si de exercitare a unor roluri noi, de experimentare a unor modele de conduita solicitate de cei cu care elevul intra in contact, de invatare psihosociala dirijata."

Finalitatile educatiei se decanteaza pe axa idealitate-realitate, printr-un dozaj optim intre dezirabilitate si posibilitate. Nivelul ideatic al finalitatilor educative trebuie sa fie destul de "inalt", pentru a reprezenta cu adevarat un model functional, dinamic si in continua mutare catre noi orizonturi de perfectiune, cu forta ademenitoare pentru individ.

In acelasi timp, finalitatile trebuie sa se adreseze unor oameni concreti, sa potenteze maximal fortele lor latente si sa se adecveze unor realitati bine circumscrise din punct de vedere istoric, social, cultural; ele trebuie sa permita o perfectare a insertiei individului in social, dar si o crestere a raspunderii societatii pentru destinele individuale. Numai prin reciprocitatea functionala, dinamica, intre planul general si cel particular se pot dimensiona idealuri, scopuri si obiective pertinente, cu adevarat valoroase si realizabile.

Idealul educativ. Este categoria de o generalitate maximala ce surprinde paradigma de personalitate, oarecum abstracta, proiectul devenirii umane la un moment dat, intr-o societate data. Idealul educativ este o instanta valorica din care iradiaza norme, principii, strategii, scopuri si obiective determinate, care directioneaza procesul de formare a tinerei generatii.

Cum scria Constantin Narly "idealul nu este numai polul spre care tinde orice inraurire educativa, ci este in acelasi timp prisma, este luneta prin care noi privim si concepem insasi intreaga realitate pedagogica asa cum ne apare in marile ei probleme".

Idealul educativ, in sine, nu este functional decat in masura in care permite o "traducere" in secvente deziderabile sau normative, prin redimensionari si "concretizari" la realitatile si situatiile educationale. Datorita gradului inalt de generalitate, idealul educativ poate deveni, uneori, inoperant, frizand utopicul (de pilda, pretentia de a forma "omul total", in anumite circumstante istorice).

Asa se face ca idealurile educationale sunt expuse conjuncturilor istorice, contin o doza importanta de "irealitate", ele mai mult se declama, decat se infaptuiesc. Nu trebuie insa trasa concluzia ca fiintarea idealurilor educative este iluzorie sau ca acestea nu ar avea nici un rol. Dimpotriva, idealul educativ determina si forteaza realitatile educative sa urmeze un anumit traseu valoric, filtreaza - selectiv - o serie de imperative supraordonate, ghideaza si legitimeaza axiologic strategii educative, sanctioneaza trasee periferice sau rezultate educationale catastrofice.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.