Sisteme de fisiere - organizarea informatiei in calculator - Reprezentarea interna a informatei

Trimis la data: 2010-08-17 Materia: Electronica Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Sorana Matei Dimensiune: 59kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Informatiile sunt stocate pe discuri sub forma de fisiere, blocuri de informatie in format binar, care capata sens pentru aplicatia care le foloseste. Pentru a organiza fisierele, fiecare sistem de operare foloseste un model de structurare a fisierelor, de cele mai multe ori, in structuri arborescente.Spatiul disponibil pe un dispozitiv de stocare (hard disk, floppy disk...) se organizeaza sub forma de partitii. Acestea sunt necesare deoarece discurile sunt proiectate pentru a fi folosite de mai multe sisteme de operare, fiecare folosindu-le intr-un mod propriu. Pentru a structura spatiul de memorare al unui disc se aplica o operatie de formatare.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Formatarea discului poate fi de doua feluri:formatarea de nivel inferior sau formatrea fizica (low-level format). Prin aceasta actiune pistele discului sunt impartite intr-un anume numar de sectoare, scriindu-se, si informatiile de delimitare a sectoarelor necesare controlerului de disc. Pentru discurile dure exista programe speciale de formatare fizica, de cele mai multe ori furnizate de fabricant (disk manager) sau sunt incluse in unele BIOS-uri (Basic Input Output System). Pentru deschete se folosesc programe furnizate de sistemele de operare.

Formatarea de nivel superior sau formatarea fizica (high-level format).este o operatie care se efectueaza din sistemul de operare utilizat, fiind specifica acestuia. In cadrul formatarii logice se scriu structurile necesare pentru gestionarea fisierelor si a structurilor aferente (directoare si informatii de fisier). Spre deosebire de formatarea fizica, in cadrul careia se scriu efectiv pistele si sectoarele discului, formatarea logica consta, de fapt, in crearea unei tabele cu continutul util al discului ce va fi folosita de sistemul de operare pentru a scrie si, apoi, pentru a regasi fisierele pe disc.

Prima operatiune care se efectueaza asupra unui hard este formatarea fizica, este care este caracteristica unitatii de disc, fiind independenta de sistemul de operare.Urmaeza, apoi, partitionarea, care este operatiunea de segmentare a discului in mai multe regiuni, numite partitii. Fiecarei partitii i se atribuie si un identificator (tipul partitiei), specific sistemului de operare, care isi va pune sistemul de fisiere pe partitia respectiva.

In timpul partitionarii, indiferent de sistemul de fisiere specificat, softul de partitionare scrie si un program special folosit pentru initializarea calculatorului (boot) si o tabela de partitii pe primul sector de pe disc, numit sector de boot (Master Boot Sector). Deoarece termenul de inregistrare este folosit, in acest caz, si cu sensul de sector, acest sector mai poate fi numit si inregistrare de boot (Master Boot Record). Dintre toate partitiile create pe un disc dur, una singura trebuie marcata ca fiind "activa", adica reprezentind partitia de pe care se va incarca sistemul de operare la pornirea calculatorului.

Dupa crearea partitiilor care vor gazdui sistemele de fisiere, se formateaza logic fiecare partitie, operatie care este specifica fiecarui sistem de operare. Pe acelasi disc pot coexista mai multe sisteme de operare (sisteme multi-boot) care pot fi pornite separat. Pentru discurile flexibile, de cele mai multe ori, sistemul de operare folosit pune la dispozitie un utilitar de formatare, care realizeaza formatarea fizica, formatarea logica si partitionarea spatiului disponibil, pe discul respectiv.

Fiecare sistem de operare are specificatiile proprii pentru atribuirea de identificatori diverselor partitii formatate:
-MS-DOS-ul atribuie fiecarui volum (partitie) o adresa logica, notata cu o majuscula, incepind cu litera C si respectind ordinea alfabetica. Literele A si B sunt rezervate unitatilor de discheta.
-Windows NT, procedeaza in mod asemanator, incepind cu litera C, insa, permite schimbarea literelor asignate in timpul functionarii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.