Sistemele de plati

Trimis la data: 2010-07-18
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 7.66 / 10
Downloads: 207
Autor: Marius Trofin
Dimensiune: 33kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Sistemele de plati ca parte a sistemelor bancare s-au dezvoltat odata cu platile fara numerar. Conceptul cheie al sistemelor de plati este instrumentul de plata scriptural si ulterior electronic. Acesta reprezinta un document (pe suport hartie sau suport electronic) prin intermediul caruia se sting datoriile intre doua contrapartide (una care plateste si cealalta care este beneficiarul banilor). Instrumentul de plata ca vector al sistemelor de plati contine in esenta instructiuni si informatii obligatorii si care de regula sunt date de platitor.

Seminarii similare:

Procedurile bancare sunt definite per fiecare instrument de plata cu scopul realizarii unui transferului rapid, sigur si corect a sumelor si cu un control riguros al potentialelor riscuri. Sistemele de fonduri sunt reprezentate de moneda care este detinuta de participantii in sistemele de plati si care contribuie la stingerea datoriilor intre participanti, indiferent de conjunctura in care se poate afla la un moment dat o banca sau o alta din sistem.

De regula sistemele de plati au o structura piramidala care este caracteristica sistemelor financiare si bancare din majoritatea statelor lumii, chiar daca exista particularitati de la o tara la alta. Bancile ocupa un loc central, deoarece acestea detin conturile agentilor economici - platitori si beneficiari ai banilor - si ale altor institutii.

Bancile se bucura de increderea publicului care este protejat la potentialele efecte adverse ale insolvabilitatii acestora prin diferite scheme de asigurare. Ca si in cazul celor doua activitati tipice ale bancilor, acordarea de credite si preluarea de depozite, operatiunile de transfer potenteaza profitabilitatea bancilor, care ofera pachete de produse si servicii bancare, care pot cuprinde si operatiunile de transfer. Bancile unei tari pot avea relatii de corespondent cu bancile altor tari (materializate la nivel contabil prin conturile de corespondent: nostro si loro).

Legatura intrinseca dintre bancile comerciale si banca centrala face ca sistemul de plati sa functioneze intr-un mediu solid, fara intreruperi sau discrepante care ar putea aparea ca urmare a implicarii prea multor altor institutii (sigur ca exista exceptii, de exemplu decontarea in sistemul cardurilor, de ex. VISA). Implicarea bancii centrale - cu pozita sa de monopol in domeniul politicii monetare - asigura corectitudine si competitie corecta intre banci.

Riscurile implicate de caderea sistemului de transfer de fonduri fiind imense, banca centrala poate fi vazuta ca un girant al acestei activitati, la care insa participa si bancile comerciale din sistem. Modul concret de implicare a bancii centrale variaza de la tara la tara, in functie de traditiile existente. Cu exceptia Canadei, Olandei si Marii Britanii, bancile centrale sunt activ implicate in sistemele de compensare interbancara, ca o parghie directa de control al sistemului.

Platile fara numerar realizate prin intermediul sistemelor de plati pot fi vazute ca un sir de servicii prestate clientelei ulterior si adiacent operatiunilor de preluare a depozitelor, de creditare ori de plasamente efectuate de banci.

Agentii de compensare, casele de compensatie, companiile interbancare, alte asociatii, institutiile depozitare sunt institutii care participa in acest sistem, fiind furnizor de servicii de transfer. De ex. societatea de compensare a Romaniei TransFonD este in proprietatea bancilor comerciale din Romania si a BNR, fiecare detinand deocamdata un numar egal de actiuni. La fel este si in UK. In alte tari, ca Italia, casele de compensare pot fi operate de companii interbancare de telecomunicatie (SIA). Insa indiferent de modalitatile concrete, asociatiile bancilor au un rol major in analiza si structurarea sistemelor de plati. Ca atare bancile pot fi fie direct implicate in acest sistem (operand structuri care realizeaza functiile respective), fie indirect.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.