Spatiul urban

Trimis la data: 2010-07-04 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 182
Autor: Padurar Simona Dimensiune: 36kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Seminar despre Spatiul urban
Habitatul urban exprima sinteza conditiilor de viata umana, a realitatii social-economice existente la un moment dat. La scara globului, populatia se imparte in doua tipuri majore de habitat: rural si urban, intre care exista asemanari, dar si deosebiri fundamentale. Habitatul urban sau orasul este o forma de asezare umana superioara satului, de care se deosebeste printr-o densitate mai mare a populatiei si a constructiilor, echipare tehnico-edilitara superioara, activitati economice preponderent secundare si tertiare, un mod de viata specific si cu un potential demografic mai ridicat. Desi destul de clare aceste criterii pe care le aplica fiecare pentru a distinge satul de oras, nu sunt in mod necesar aceleasi pentru toti.

Seminar despre Spatiul urban
In functie de regiune, de epoci, ideea pe care ne-o facem despre oras se modifica. Fiecarei civilizatii ii corespunde o alta conceptie asupra orasului. Anumite orase antice, populate in cea mai mare parte de cultivatori, nu le putem considera orase in optica noastra. Dificultatile in diferentierea orasului de sat apar din lipsa de precizie a vocabularului.

Daca, in germana, nu se vorbeste decat de stadt, in engleya town si city sunt aproape sinonime; in franceza, termenul cite indica mai degraba orasul sub un unghi social si politic; in suedeza staden reprezinta o clasa de orase sub care se gasesc alte doua clase: targurile (koping) si aglomeratiile municipale (municipalsamhallen); statisticile suedeze au sfarsit prin a adopta un termen mai general, tatort, care indica orice aglomeratie unde casele nu sunt situate la o distanta mai mare de 200 m una de alta si care cuprinde peste 200 de locuitori, iar aceste locuri sunt considerate ca fiind urban areas, pe de alta parte, acelasi cuvant care in suedeza inseamna sat (by), in norvegiana inseamna oras.

Americanii precizeaza ca oraselor li se opune tot ceea ce este rural, fie ca este vorba de rural agricol (rural farm) sau de rural neagricol (rural non farm). Aceste complicatii lingvistice nu faciliteaza, insa, sarcina definirii orasului, ramanand totusi preocuparea de a opune in fiecare limba conceptul de sat celui de oras.

Criteriile care erau valabile in trecut - cum ar fi prezenta unei centuri de ziduri sau fortificatii in oras (care era, insa, o aglomerare inchisa, spre deosebire de sat, care era o aglomerare deschisa), sau existenta unor drepturi speciale si privilegii care confereau orasului si locuitorilor sai o pozitie juridica si sociala diferita de aceea a zonelor agricole si taranilor - nu mai au valoare azi.

Nici criteriul numeric, adoptet adesea in trecut in diverse tari (Italia-2000 locuitri, Franta-2500 locuitori, SUA-3000 locuitori) nu mai este valabil, existand in aceste tari aglomerari mult mai popualte, avand fizionomia unor simple sate. Insa exista si mari aglomerari de sate si colibe (in Sudan) inconjurate de ziduri si cateodata de santuri care, din punct de vedere al numarului de locuitari, s-ar putea numara printre orase, deseori chiar fiind considerate orase.

Asemenea aglomerari (care depasesc chiar 300000locuitori - Ibadan) nu corespund deloc conceptului de oras pe car al avem in tarile civilizate. O caracteristica importanta a oraselor este densitatea mare a populatiei, locuintele fiind situate in blocuri cu mai multe etaje.

Criteriul esential de diferentiere a orasului de sat este, fara indoiala, marea complexitate a vietii economice, care exista in aglomerarile urbane. Orasului ii sunt specifice sectoarle secundar si tertiar, rezultand o fizionomie edilitara speciala datorita prezentei constructiilor cu scop industrial (fabrici, uzine) sau comercial (banci, societati comerciale, de transport, mari magazine).

De asemenea, activitatea culturala e mai complexa, existand deci constructii specifice: biblioteci, scoli, teatre, universitati, muzee, institutii de cultura. Reteaua de mijloace de transport intraurban este si ea dezvoltata, avand rolul de a lega diferitele parti ale asezarii si, in special, zonele periferice de centru. Centrul orasului este locul unde se desfasoara activitatea publica (administratie, afaceri), spre periferie continuandu-se cu suburbii dezvoltate de-a lungul marilor artere de circulatie care se indreapta din oras inspre sate, in forma radiara.

Marile orase sunt impartite in cartiere, dar nu intotdeauna acestea sunt diferentiate intre ele dupa aceleasi criterii. In lumea orientala e frecventa diferentierea pe criteriul etnic (cartierul arab, armean, evreu, gre etc ). In multe orase coloniale exista cartiere de europeni si ale indigenilor, net distincte, in alte cazuri diferentierea avand la baza un aracter economic.

In aglomerarile urbane din tarile dezvoltate (europene, americane) exista o diferentiere spatiala si functionala mult mai evidenta pe cartiere (cartiere industriale, comerciale au de afaceri, administrative sau chiar cartiere de studenti, cartiere de locuinte in stil rustic sau de lux). Localizarea oraselor e determinata de numerosi factori geografici, existind orase de meandre (Berna), de confluenta (Torino, Alexandria, Lion, Belgrad), an jurul unui pod (Londra, Paris), orase situate la gura de varsare a unui rau (Verona), orase de delta sau de estuar, maritime sau insulare (Venetia), peninsulare sau de golf (San Francisco, Sidney, Rio de Janeiro).

1. Geneza si evolutia oraselor
Orasele au origini foarte diferite si indepartate. Primele orase au aparut, se pare, in tarile mai avansate sub raport tehnic, in regiunile care au stiut sa-si organizeze un sistem de irigatii. Un anumit numar de orase s-au format oarecum spontan, ele raspunzand unei necesitati, iar instalarea lor a avut loc in jurul unui punct predestinat sau care oferea conditii favorabile (manastiri, castele medievale, garnizoane, sate situate in apropierea unei raspantii, golfulete).

Numeroase orase se datoresc unor cauze exterioare, care au survenit pe neasteptate (descoperirile miniere, petroliere, zacaminte de gaze, uzine sau dezvoltarea turismului sau expansiunile politice).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.