Specii lemn

Trimis la data: 2010-04-11 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Gina Boldea Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
6.2 Caracteristicile si domeniile de utilizare ale principalelor specii de lemn
Datorita proprietatilor fizico-mecanice, care pot diferi substantial de la o specie la alta, fiecare esenta de lemn are anumite domenii de intrebuintare. Recunoasterea speciei de lemn si cunoasterea caracteristicilor, respectiv a domeniilor de utilizare, este importanta pentru obtinerea unor produse de calitate superioara.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Speciile autohtone se clasifica din punct de vedere botanic in: specii de foioase si specii de rasinoase.
a. Specii de foioase
Principalele specii de foioase, mentionate in ordinea importantei lor, sunt: fagul, stejarul, nucul, frasinul, ulmul, carpenul, salcamul, teiul, plopul, mesteacanul, aninul, paltinul.

Fagul are un lemn de culoare alb-rosiatica, fara duramen sau cu duramen fals brun-rosiatic. Razele medulare sunt vizibile, formand oglinzi mari pe sectiunea radiala si lenticele pe sectiunea tangentiala. Inelele anuale sunt vizibile, fiind usor retrase in dreptul razelor medulare. Lemnul prezinta o textura fina.Din punct de vedere al proprietatilor fizico-mecanice, lemnul de fag este un lemn omogen, tare si greu, prezentand contrageri mari. Este dens, cu fibra scurta, cu elasticitate si duritate medie. Se usuca usor, dar cu tendinta de crapare si deformare, putrezeste usor.

Din punct de vedere tehnologic, lemnul de fag se prelucreaza usor, se preteaza la colorare, se incleiaza, se lacuieste si se lustruieste bine.Lemnul de fag se intrebuinteaza la fabricarea parchetelor, placajului, mobilei obisnuite si curbate, in industria chimica la distilarea uscata etc.Stejarul are un lemn cu alburn alb-galbui-brun si cu duramen brun-galbui pana la brun rosiatic. Razele medulare sunt bine conturate, inalte, formand oglinzi mari pe sectiunea radiala.

Porii, dispusi inelar, sunt usor observabili cu ochiul liber, iar inelele anuale, delimitate de porii mari din lemnul timpuriu, sunt mari si mai neregulate. Lemnul de stejar are o textura uniforma, dar aspra, cu desene frumoase pe sectiunile longitudinale. Lemnul de stejar este tare, greu, dens si cu contrageri mici. La uscare crapa si de aceea este supus unor regimuri de uscare lenta.

Din punct de vedere tehnologic se prelucreaza si se finiseaza bine, avand o culoare frumoasa cand este lustruit natur sau cand este acoperit cu lacuri mate. Lemnul de stejar este utilizat la fabricarea furnirelor, panelelor, parchetului, mobilei, pervazurilor pentru usi si ferestre etc. Nucul. Sunt mai multe specii, cel mai intrebuintat fiind lemnul nucului comun. Lemnul de nuc prezinta un alburn lat de culoare alb-cenusiu si un duramen brun-inchis cu dungi negricioase. Porii sunt uniform imprastiati, mari, vizibili cu ochiul liber si umpluti cu substante negricioase.

Razele medulare fine formeaza oglinzi numeroase pe sectiune radiala. Lemnul de nuc are textura fina, cu desene frumoase, cele mai apreciate din punct de vedere estetic fiind cele ale lemnului situat spre radacina.Lemnul de nuc este omogen, dens, tare si greu, cu contrageri mijlocii. Este un lemn flexibil si durabil.Din punct de vedere tehnologic se prelucreaza bine prin frezare, strunjire, sculptare; se incleiaza si se finiseaza bine, prin lustruire suprafetele capatand un aspect frumos.

Lemnul de nuc este utilizat la fabricarea furnirului, a mobilelor fine, a patului pentru arme etc.Frasinul are un lemn cu alburn lat, alb-galbui si cu duramen brun-deschis pana la brun-cenusiu sau brun-roscat. Inelele anuale se vad datorita porilor mari din lemnul timpuriu, in schimb razele medulare nu se vad cu ochiul liber. Lemnul are o textura grosiera, aspra, prezentand adesea fibre ondulate, care formeaza, mai ales pe sectiunile longitudinale, desene foarte apreciate din punct de vedere estetic.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.