Speranta de viata la nastere

Trimis la data: 2010-06-03 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 97
Autor: Undrescu Marius Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Speranta de viata la nastere reprezinta media duratelor de viata a unei generatii imaginare care ar fi supusa intreaga sa viata ratelor de mortalitate pe grupe de varsta ale anului de observare; reprezinta numarul mediu de ani pe care o persoana il poate trai in mod obisnuit, exprimat la nastere; difera in functie de sexul persoanei.Speranta de viata la nastere constituie indicatorul corectat al mortalitatii si inregistreaza valori diferite pe regiuni si tari in functie de mai multi factorii.

La nivel mondial acest indicator este de 66 ani, cu valoarea minima de 36 ani inregistrata in Botswana si cea maxima de 81,2 ani inregistrata in Japonia.Specialistii sustin ca evolutia duratei medii a vietii este conditionata de un complex de factori, o importanta deosebita revenind modului de viata, starii de sanatate, alimentatiei, nivelului educatiei sanitare, dar si conditiilor economico-sociale. Programele sustinute de sensibilizare a populatiei pentru practicarea unui regim de viata sanatos, accesul si abundenta informatiilor privind asigurarea unei alimentatii rationale, au determinat evolutia pozitiva a duratei medii a vietii.

Principalii factori care determina variatia sperantei de viata la nastere pe plan global sunt:
nivelul de dezvoltare economica (conditiile de viata, alimentatia)
sistemul de ingrijire medicala
nivelul de instruire a populatiei
structura pe grupe de varsta si sexe

Analiza propriu-zisa a hartii
Harta sperantei de viata la nastere a fost realizata pe baza datelor ONU din anul 2007 privind populatia feminina si masculina a fiecarui stat. Folosind aceste date s-au putut calcula valorile mediei si ale ecartului sperantei de viata la nastere.Legenda hartii este impartita in doua subdiviziuni: una pentru medie si cealalta pentru ecart.

Astfel, legenda mediei include patru categorii de state:
state cu o medie a sperantei de viata la nastere scazuta - sub 50 ani (bleu);state cu o medie a sperantei de viata la nastere moderata - 50-60 ani (albastru);state cu o medie a sperantei de viata la nastere ridicata - 60-70 ani (mov);state cu o medie a sperantei de viata la nastere foarte ridicata- peste 70 ani (maro)

Legenda ecartului cuprinde cinci categorii de state:
state cu un ecart de - sub 1 an;state cu un ecart cuprins intre 1,01-2 ani;state cu un ecart cuprins intre 2,01-3 ani;state cu un ecart cuprins intre 3,01-5 ani;state cu un ecart de peste 5,01 ani.Harta arata speranta de viata in toate tarile lumii, mai mult de 70 de ani in tarile cele mai dezvoltate, mai putin de 50 in cele mai putin dezvoltate.

I.Media sperantei de viata la nastere
1.Categoria statelor cu media sperantei de viata la nastere de sub 50 ani.Aceasta categorie de state include tarile cu cele mai reduse valori ale sperantei de viata la nastere - sub 50 ani; este vorba de cea mai mare parte a statelor de pe continentul african, ( Mali, Libia, Coasta de Fildes, Burkina Faso, Nigeria, Niger, Ciad, Camerun, Rep.

Centrafriacana, Etiopia, Somalia, Rep. Dem. Congo, Angola, Kenya, Tanzania, Mozambique, Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe etc.) cu exceptia celor din Africa de Nord si a catorva state din Africa de Est, si a Afganistanului, de pe continentul asiatic. Valoarea scazuta a indicatorului se datoreaza nivelului economic foarte redus, ceea ce inseamna un nivel de trai foarte scazut si o alimentatie neadecvata, existentei numeroaselor maladii si epidemii care au afectat de-a lungul timpului continentul african si impotriva carora nu s-au luat masuri de eradicare datorita lipsei unui sistem sanitar.

In aceste state calitatea serviciilor medicale este necorespunzatoare sau acestea lipsesc avand in vedere ca medicii si spitalele sunt concentrate in principalele orase. Tuturor acestor factori li se adauga lipsa de instruire a populatiei, lipsa hranei in unele state, precum si existenta unor vicii (tutun, alcool) si atitudinea fata de acestea.

2.Categoria statelor cu media sperantei de viata la nastere cuprinsa intre 50 - 60 ani. Statele care fac parte din aceasta categorie sunt: Mauritania, Senegal, Gambia, Guineea, Ghana, Benin, Togo, Gabon, Congo, Uganda, Sudan, Eritrea, Madagascar, din Africa, Laos si Cambodgia din Asia, Papua Noua Guinee si Haiti. Aceste tari inregistreaza valori medii ale sperantei de viata la nastere deoarece sunt state aflate in curs de dezvoltare, cu o imbunatatire usoara a sistemului economic si sanitar si implicit a conditiilor de trai si a alimentatiei.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.