Spete procedura penala

Trimis la data: 2010-09-05
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 5.94 / 10
Downloads: 20
Autor: Corina Dronea
Dimensiune: 11kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
1) In data de 1.02.2007, procurorul a dispus prin rechizitoriu trimiterea in judecata a lui A pentru savarsirea infractiunii de luare de mita si neinceperea urmaririi penale fata de B pentru savarsirea infractiunii de dare de mita prin aplicarea art. 10 lit. i1) coroborat cu art. 255 alin. 3 C. pen. Rechizitoriul a fost verificat sub aspectul legalitatii si temeiniciei de catre conducatorul parchetului, data verificarii inscrisa fiind aceea de 4.02.2004. In data de 15.02.2007, A a formulat, in baza art. 2781, plangere la judecator impotriva dispozitiei din rechizitoriu privind neinceperea urmaririi penale fata de B. In fata judecatorului procurorul a invocat exceptia inadmisibilitatii plangerii invocand urmatoarele doua considerente: a) A nu are calitatea de titular al plangerii; b) nu a urmat intr-o prima etapa procedura plangerii la conducatorul parchetului in baza art. 278.

Seminarii similare:

In replica A a aratat ca: a) are interes procesual in formularea plangerii intrucat prin neinceperea urmaririi penale A iese de sub invinuirea de dare de mita si preia calitatea de martor, ori ascultarea in noua calitate este in dezavantajul sau; b) formularea plangerii la conducatorul parchetului era inutila din moment ce acesta a confirmat rechizitoriul, implicit deci si dispozitia privind neinceperea urmaririi penale fata de B. In mod firesc, solutia sa ar fi aceea de respingere a plangerii.

Judecatorul a respins plangerea ca inadmisibila. Impotriva sentintei A doreste sa formuleze recurs.
Comentati situatia juridica prezentata si sentinta judecatorului. Aratati daca A are motive in sustinerea recursului si care ar fi aceste motive.

2) In data de 1.02.2007, procurorul a dispus prin rezolutie scoaterea de sub urmarire penala a lui A pentru savarsirea infractiunii de luare de mita facand aplicarea art. 10 lit. a). Impotriva rezolutiei A a formulat plangere la conducatorul parchetului, iar dupa respingerea acesteia, in baza art. 2781, plangere la judecator. In fata judecatorului procurorul a invocat exceptia inadmisibilitatii plangerii aratand ca A nu are niciun interes in formularea acesteia. In replica A a aratat ca, dupa ce a fost discreditat in presa, are nevoie si de o hotarare judecatoreasca care sa confirme solutia procurorului si implicit nevinovatia sa.

In plus, prin hotararea judecatorului rezolutia de scoatere de sub urmarire va dobandi autoritate de lucru judecat.Judecatorul a respins plangerea ca inadmisibila. Impotriva sentintei A doreste sa formuleze recurs. Comentati situatia juridica prezentata si sentinta judecatorului. Aratati daca A are motive in sustinerea recursului si care ar fi aceste motive.

3) A a depus impotriva lui B, ofiter de politie judiciara, o plangere penala pentru savarsirea infractiunii de cercetare abuziva. Dupa efectuarea actelor prmergatoare, procurorul a dispus fata de B neinceperea urmaririi penale prin aplicarea art. 10 lit. a). In baza art. 278, A a formulat plangere la conducatorul parchetului, dar acesta a respins plangerea aratand ca solutia procurorului este legala si temeinica.

Dupa respingerea plangerii, A s-a adresat pentru a obtine un sprijin juridic Asociatiei Omul Bun, asociatie ce are ca obiect de activitate protectia drepturilor omului. Ca urmare a discutiilor avute, pentru a avea un impact mai mare asupra opiniei publice, asociatia, in nume propriu, a formulat plangere la judecator.

In fata judecatorului procurorul a invocat exceptia inadmisibilitatii plangerii aratand ca asociatia nu are niciun interes in formularea acesteia. In replica, reprezentantul asociatiei a aratat ca asociatia are ca obiect de activitate protectia drepturilor omului implicit deci si protectia drepturilor lui A.

Judecatorul a respins plangerea ca inadmisibila. Impotriva sentintei asociatia doreste sa formuleze recurs. Comentati situatia juridica prezentata si sentinta judecatorului. Aratati daca asociatia are motive in sustinerea recursului si care ar fi aceste motive.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.