Stadiul actual al economiei franceze

Trimis la data: 2009-03-15 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 16
Autor: Margareta Pestritu Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Indicatori macroeconomici. Franta figureaza printre principalele economii, ocupand locul 3 pentru exportul de servicii si locul patru pentru exportul de bunuri; in ceea ce priveste investitiile straine directe (IDE), se situeaza pe locul patru ca tara de destinatie si pe locul trei ca tara de origine.Ca si in alte tari industrializate, ponderea serviciilor in PIB este majoritara, respectiv de 71%, fata de 26% industria si 3% agricultura. Fraudele asupra impozitelor si cotizatiilor sociale s-au situat intre 30 si 40 miliarde de euro, anul trecut, in Franta, suma care reprezinta doi la suta din valoarea Produsului Intern Brut.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

In luna decembrie 2005, deficitul comercial a fost de 2,922 miliarde de euro, in crestere fata de nivelul revizuit de 2,674 miliarde de euro, inregistrat in luna precedenta. Deficitul corespunzator lunii noiembrie a fost estimat anterior la 2,8 miliarde de euro.Deficitul raportat de Franta contrasteaza puternic cu excedentul record inregistrat de Germania, de 162 miliarde de euro, indicand asupra slabiciunilor sectorului francez de export, comparativ cu statul vecin.

Exporturile s-au plasat la 390 miliarde de euro in anul 2004, reprezentand mai putin de jumatate din valoarea exporturilor realizate de Germania, respectiv 893,6 miliarde de euro. Comertul exterior reprezinta un punct slab al Frantei, a doua mare economie din zona euro, a carei dezvoltare a fost stimulata mai ales de cererea locala. Economia Frantei a stagnat, in cel de-al treilea trimestru al anului 2005, reducandu-se cu mult mai mult decat era prevazut fata de nivelul foarte ridicat al cresterii economice inregistrat in trimestrul precedent.

Nivelul de crestere economica pentru cea de-a doua putere economica din zona euro se afla sub estimarea initiala de 0,5 %.Nivelul de crestere economica pentru cel de-al doilea trimestru a fost de 1,2% si a calculat ca pe plan anual cresterea economica a Frantei va fi de aproximativ 1,9%. Estimarile guvernamentale plasau cresterea economica anuala intre 2 si 2,5% pe plan anual.

In primul trimestru al anului 2004 a existat un deficit de cont curent de 8,82 miliarde de euro de la 5,3 miliarde de euro inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut. Rata somajului a scazut la 9,5 % in primul trimestru al anului 2004, valoare record in ultimii trei ani, ca urmare a cresterii economice si a subventiilor guvernamentale carea au condus la crearea si mentinerea unor locuri de munca. Numarul somerilor a scazut lunar cu 30.000 , ajungand la 2,58 milioane persoane, cifre calculate utilizant metodele Organizatiei Internationale a Muncii.

Franta, a treia economie europeana, nu a mai avut o rata a somajului de 9,5 % din 2003.In 2005, cheltuielile pentru produsele manufacturate, precum incaltaminte si electronice, produse care acopera aproximativ 15% din economie, au crescut cu 3,3%. Cresterea a fost peste estimarile analistilor care au prevazut o crestere de doar 0,5%. Consumul continua sa alimenteze economia franceza, care a crescut, in trimestrul doi al anului 2005, cel mai mult fata de anul 2001.

Se prezicea o reducere a somajului care va sustine cheltuielile din inintea alegerilor prezidentiale si legislative de anul viitor. Rata somajului celei de-a treia economie europene a scazut la 8,9 procente, aceasta rata fiind cea mai mica din ultimii 4 ani. Franta este singura tara europeana in care salariul minim este mai mare de 60% din salariul mediu pe economie. Rata somajului este cea mai ridicata din vechea Europa occidentala, de 9,5% fata de media europeana de 7,9%. La fel de mare este si rata somajului in randul tinerilor, de 22,3% fata de 16,7% in UE. Multi dintre tinerii someri din Franta sunt musulmani. .

Pusi in fata costurilor mari ridicate de acesta, intreprinzatorii recurg la disponibilizari sau opteaza pentru un numar mai redus de angajati. Slaba pregatire profesionala si prejudecatile rasiale ii fac pe tinerii musulmani victimele sigure ale salariului minim. Franta, are unul dintre cele mai sofisticate sisteme de asigurari sociale si se afla in prezent in pragul unui colaps de proportii.In Franta unitatea de calcul a impozitului pe venit este familia.

Determinarea coeficientului familial se face astfel: 0,7 unitati unitati de consum fiecarui membru peste 14 ani, 0,5 unitati de consum celor sub 14 ani si 0,3 unitati pentru cheltuielile fixe ale familiei, indiferent de marimea ei. Pentru determinarea impozitului se porneste de la venitul familiei pe anul anterior (fara prestatii familiale) care se imparte la coeficientul familial, obtinandu-se venitul/unitate fiscala. Impozitul se stabileste progresiv, pe transe de venit impozabil pe unitate fiscala.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.