Standardul international de contabilitate 21

Trimis la data: 2010-10-28
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.67 / 10
Downloads: 1
Autor: Ciucanu Andrei
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
In Romania, moneda nationala se devalorizeaza intr-un ritm forte rapid. Cand se contabilizeaza miscarile monedelor straine, este posibil sa se raporteze mari diferente datorate variatiei cursurilor de schimb. Cea mai mare parte a devalorizarii leului va fi contabilizata conform IAS 29, Raportarea financiara in economiile hiperinflationiste, iar diferentele datorate miscarilor monedelor straine vor fi mult mai mici. Totusi, avand in vedere ca principiile de conversie a monedelor straine sunt aceleasi, chiar daca se aplica IAS 29 sau nu, in scopul acestei prezentari, efectele IAS 29 vor fi ignorate.

Seminarii similare:

Conversia tranzactiilor in valuta
Tranzactiile trebuie transformate din valuta in lei la data la care este recunoscuta tranzactia, la cursul de schimb dat de BNR pentru ziua respectiva. Valoarea rezultata in lei este utilizata pentru a inregistra tranzactia contabila. Elementul esential este momentul in care este recunoscuta tranzactia.

Regulile referitoare la recunoastere se gasesc in Volumul 2 al noilor reglementari contabile. Pe scurt, o tranzactie este recunoscuta in momentul in care exista probabilitatea ca aceasta sa genereze beneficii economice viitoare catre sau dinspre intreprindere. Acest punct este dezvoltat in exemplele care urmeaza.

Conversia elementelor din bilant exprimate in valuta
Elementele din bilant exprimate in valuta trebuie transformate la data bilantului (31 decembrie), la cursul de schimb cotat de BNR pentru ziua respectiva. In aproape toate situatiile, diferentele sunt inregistrate in contul de profit si pierdere ca venituri sau cheltuieli. Exemple de asemenea active sunt instrumentele financiare exprimate in valuta si soldurile in valuta ale numerarului. Mai jos sunt date cateva exemple ale situatiilor exceptionale in care diferentele nu sunt inregistrate in contul de profit si pierdere ca venituri sau cheltuieli.

Un exemplu de operatiune din strainatate care este integrata operatiunilor societatii este un birou de vanzari dintr-o societate situata in strainatate care vinde un bun produs in Romania si care trimite toate castigurile societatii din Romania. Toate tranzactiile in care intra aceasta entitate externa sunt tratate, din punctul de vedere al conversiei valutare, ca si cand acea societate ar fi intrat singura in tranzactia respectiva. In aproape toate situatiile, diferentele de schimb rezultate sunt inregistrate in contul de profit si pierdere ca venituri sau cheltuieli.

Un exemplu de entitate externa este o filiala care isi aduna toate fondurile in respectiva tara straina, produce si vinde produsele tot in tara straina si trimite castigurile in Romania. Investitia societatii in acea entitate va fi un activ nemonetar inregistrat in lei. Diferentele de schimb ce rezulta sunt clasificate ca fiind capitaluri proprii si nu se inregistreaza in contul de profit si pierdere ca venituri sau cheltuieli. Acest aspect se detaliaza mai jos

In realitate, statutul unei operatiuni din strainatate nu este chiar atat de clar. Trebuie folosit rationamentul profesional pentru a se decide daca o operatiune din strainatate este integrata operatiunilor societatii-mama sau este o entitate externa de sine statatoare. Odata decis acest statut de catre management, tratamentul trebuie aplicat cu consecventa, cu exceptia cazului in care schimbari structurale si operationale solicita acest lucru.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.