Strategii de combatere a coruptiei in Romania

Trimis la data: 2010-06-23 Materia: Istorie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 25
Autor: Ana Andron Dimensiune: 107kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Coruptia reprezinta expresia unor manifestari de dereglare economica, normativa si morala. Din punct de vedere sociologic, fenomenul coruptiei include ansamblul de activitati imorale sau ilicite, realizate de diverse grupuri, organizatii, indivizi cu functii de conducere, in scopul obtinerii unor avantaje materiale sau morale, sau a unui statut social superior, prin utilizarea unor forme de constrangere (santaj, inselaciune, mita, etc). Se creeaza relatii de complicitate, tainuire si acoperire reciproca, in scopul satisfacerii unor interese materiale si morale, publice sau private.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Prin Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie mentioneaza trei categorii de infractiuni, anume:
a) infractiuni de coruptie: luarea si darea de mita, traficul de influenta, primirea de foloase necuvenite;

b) infractiuni asimilate celor de coruptie: stabilirea unei valori diminuate a bunurilor apartinand operatorilor economici la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar, comisa inclusiv in cadrul actiunii de executare silita, reorganizare sau lichidare judiciara; acordarea de credite sau de subventii cu incalcarea legii sau a normelor de creditare; utilizarea creditelor sau a subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate; folosirea unei functii de conducere intr-un partid, sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, pentru a obtine foloase necuvenite etc.;

c) infractiuni in legatura directa cu infractiunile de coruptie: tainuirea bunurilor provenite din savarsirea unei infractiuni de coruptie sau asimilate; spalarea banilor; abuzul in serviciu; evaziunea fiscala; traficul de droguri; trafic de persoane s.a
Coruptia este intalnita sub diverse forme, de la cel mai mic nivel si anume sistemul administatiei publice, sistemul vamal, politia, pana la cel mai mare nivel, unde putem vorbi de functonarii guvernamentali, oamenii politici.

Pana ce si juridicul este corupt, oricat de duri ar fii legile, tot n-o sa se schimbe nimic. Avem nevoie de sisteme necoruptabile, concepute in asa fel ca majoritatea ocaziilor pentru coruptie sa nu fie posibile, iar daca se mai intampla sa fie usor dedectabil.
La nivelul administratiei publice locale exista mai multi factori de risc care favorizeaza coruptia si anume:

Lipsa unui sistem de motivare alternativ;
Salarizarea necompetitiva si inechitabila
Lipsa unor mecanisme care sa priveasca obtinerea sau recunoasterea unor drepturi.Coruptia administrativa activeaza in zona aplicarii legilor, reglementarilor.

Coruptia actuala incorporeaza patru caractere majore si anume:Abuzul in putere;Avantajele rezultate, atat pentru participantii activi cat si pasivi;Secretul tranzactiei;Efecte indezirabile asupra tertilor.
Efortul guvernamental de combatere a coruptiei depinde in mare masura de sprijinul si sustinerea cetatenilor, a societatii civile.
Majoritatea cetatenilor Romaniei sunt constienti de problema coruptiei, pe care o percep mai putin ca o problema mica, in care sunt si eu implicati, si o coruptie mai mare pe care o cunosc prin intermediul mass-mediei sau nu o cunosc deloc.

Guvernul Romaniei este constient ca in domeniul institutional sunt trei directii principale de lupta impotriva fenomenului coruptiei si anume:Reducerea rolului statului prin diminuarea puterii sale discretionare;Responsabilizarea institutiilor in fata cetatenilor;Flexibilizarea structurilor institutionale si co-interesarea functionarilor din aparatul de stat in lupta impotriva coruptiei.

Coruptia obstructioneaza functionarea optima a serviciilor publice, cetatenii fiind cei care sufera de pe urma serviciilor de sanatate sau educatie sub standarde, a infrastructurii publice slab dezvoltate si a unei aplicari a legii lipsite de fermitate.Coruptia este "o problema "in unele dintre tarile europene"si anume Romania, Bulgaria, Ucraina si Rusia.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.