Stresul aculturatiei

Trimis la data: 2010-09-18 Materia: Pedagogie Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 52
Autor: Daminescu Raluca Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Seminar despre Stresul aculturatiei
In timpul contactului intercultural schimbarile culturale se produc intr-un mod relativ direct. Similar, indivizii se vor schimba usor, trecand prin procesul invatarii interculturale. Totusi, nu se intampla in toate cazurile in acest fel. Culturile pot fi in dezacord, in special cand scopurile interactiunii sunt ostile, indivizii pot intra in conflict mai ales cand sunt putine resurse. Mai mult chiar, procesul invatarii poate implica conflicte psihologice, acolo unde, de exemplu, membrii grupurilor dominante si non-dominate au valori incompatibile. Pentru a surprinde acest aspect al aculturatiei Berry (1970), a propus conceptul de stres asociat aculturatiei.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Seminar despre Stresul aculturatiei
Stresul aculturatiei este responsabil pentru evenimentele vietii unui individ (inradacinate in contactul intercultural) cand acestea depasesc posibilitatile individului de a le face fata. Frecvent, aceste reactii includ niveluri ridicate de anxietate (asociate cu nesiguranta modului in care o persoana ar trebui sa traiasca in noua societate) si depresie (asociate cu experienta pierderii culturale).

Aceasta notiune este, intr-un sens larg, similara celei de soc cultural propusa de Oberg in 1960, dar stresul aculturatiei este preferat pentru doua motive: primul, termenul de "soc" are conotatii psihologice, in timp ce termenul de "stres" este fundamentat pe studiile centrate asupra modului in care indivizii gestioneaza experientele negative numite si factori stresori prin angajarea in diferite strategii de coping. In aceste studii, indivizii sunt vazuti ca potentialitati, capabili sa faca fata eficient stresorilor, si sa ajunga la variate efecte, variind de la foarte negative, spre foarte pozitive.

Al doilea motiv pentru care se prefera notiunea de stres al aculturatiei este acela ca sursa experientelor stresante se gaseste in interactiunea dintre culturi si nu intr-o singura cultura. Astfel, utilizand termenul cultura este posibil sa identificam gresit radacina dificultatii. Adevarul poate fi uneori gasit in cultura dominanta (ex.: cand exista prejudecati si discriminare) sau in cultura non-dominanta (ex.: cand exista putine resurse, precum educatia, adaptarea la un nou mediu).

Un studiu complet despre aculturatie trebuie sa inceapa cu o examinare comprehensiva a celor doua contexte societale: atat a societatii de origine, cat si a societatii de primire. In societatea de origine, caracteristicile culturale care acompaniaza indivizii in procesul aculturatiei sunt necesar a fi descrise, in parte pentru a intelege de unde vine persoana respectiva, si in parte pentru a stabili itemii de comparatie cu societatea de primire ca baza pentru estimarea distantei culturale intre cele doua grupuri aflate in contact.

Conditiile politice, economice si demografice cu care s-au confruntat indivizii in societatea de origine trebuie de asemenea studiate pentru a intelege gradul de voluntariat existent in motivatia pentru emigrare la indivizii aculturati.

Migrantii se plaseaza pe un continuum motivational intre polul reactiv si cel proactiv, fiind initial motivati de factori constrangatori sau de excludere, cu un caracter in general negativ, care ii forteaza sa paraseasca societatea de origine, iar mai apoi sunt motivati de factori pozitivi, facilitatori, care-i determina sa dezvolte atractie pentru societatea de primire.

Importante in cultura de primire sunt orientarile generale ale societatii si membrilor acesteia catre pluralism si atitudinile catre grupurile specifice. Unele societati cauta diversitatea, accepta pluralismul cultural si in consecinta iau masuri care se constituie intr-un suport pentru mentinerea acestei diversitati culturale vazuta ca o resursa comun impartasita; aceasta ideologie multiculturala pozitiva corespunde strategiilor de integrare din modelul lui Berry discutate mai devreme.

Alte societati cauta sa reduca diversitatea prin politici si programe de asimilare, in timp ce o parte din societati urmaresc marginalizarea sau segregarea diverselor populatii de pe teritoriul lor.

Societatile care sprijina pluralismul cultural, ofera un cadru de acceptare a strainilor mai pozitiv din noua motive: primul, sunt mai putin inclinate spre impunerea schimbarii culturale (asimilarea) sau excluderii imigrantilor (segregarea si marginalizarea), al doilea, ofera un suport social atat institutiilor existente in intreaga societate (ex.: curriculum multicultural in scoala, asistenta medicala etc.), cat si implicarii permanente a comunitatilor etnoculturale.

Berry (1997, 2002) a dezvoltat un model complex al factorilor de control asupra stresului aculturatiei si adaptarii, figura 3 oferindu-ne sprijinul pentru o buna intelegere a structurii acestuia.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.