Subiecte politici si tehnici bancare

Trimis la data: 2010-10-31
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 29
Nota: 7.16 / 10
Downloads: 73
Autor: Oana Dan
Dimensiune: 47kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Definitie : Politicile bancare reprezinta totalitatea instrumentelor, metodelor, parghiilor necesare realizarii in banci a unui management performant si indeplinirea obiectivelor strategice si misiunii fiecarei banci.Spre deosebire de firmele obisnuite, bancile sunt unitati cu un volum mult mai mare al activitatii. De aceea, scopul urmarit nu poate fi atins decat prin elaborarea de programe strategice pe o perioada de obicei de 4 ani, in care sunt mentionate misiunea bancii si principalele obiective care vor conduce la maximizarea profitului.

Seminarii similare:

Politicile bancare nu pot fi realizate fara sa fie avizate si supravegheate de catre autoritatea monetara si bancara suprema in stat - Banca Nationala a Romaniei.
Politicile bancare se stabilesc pe termen scurt si mediu, variantele pe termen lung nu au dat pana acum rezultatele scontate.

Principalele laturi ale politicii bancare sunt:
1.politica de produse si servicii;
2.politica de servicii a clientilor;
3.politica de capitalizare si privatizare;
4.politica de resurse umane;
5.politica de informatizare a activitatii bancii;
6.politica de performante.

Printre elementele de politica bancara stipulate in Legea nr. 58 amintim:
1. Sporirea atributiilor bancilor inclusiv prin inlocuirea termenului de banca comerciala cu cel de banca, astfel ca bancile sa-si poata desfasura activitatea, delimitandu-se de firmele economice prin obiective majore care sunt defalcate de multe ori din politica generala economica a statului.

2. Precizarea unor concepte cu mare acoperire in activitatea bancara: afiliata, depozit, credit, actionar, capital, prudenta, utilizarea profitului.
3.Precizarea in mai mare masura a activitatilor permise bancilor.
4.Politici de fuzionare si divizare a bancilor.
5. Politici privind rezolvarea conflictelor de interese dintre banci si sectoarele economiei reale.
6. Managementul ca instrument aparte, special de gestionare a bancilor

Politicile bancare au fost imbunatatite in ultimii ani si sub raportul perfectionarii activitatii bancilor. Astfel, acceptarea de depozite a fost mai bine conturata, contractarea de credite se face acum tinand seama de respectarea principiului prudentei bancare si au fost preconizate alternative la creditare care sa prezinte un grad de risc mai redus.

2. TEHNICILE BANCARE. DEFINITIE , CONTINUT.
Definitie : In realizarea principiilor generale incluse in politica bancilor sunt necesare instrumente de executie care se concretizeaza in tehnici bancare, metode de operare bancare, operatiuni cu clientii, evidenta, contabilitatea si statistica bancara, instrumente de economisire, plati, produse derivate.

Principalele tehnici bancare se refera la tehnicile bancare, de determinare a dobanzii, tehnici de gestionare a depozitelor constituite la banca, tehnici de plati, tehnici de gestiune a portofoliului de credite si a riscului bancar.Tehnicile sunt activitati complexe constituite din operatiuni bancare.

Operatiunile bancare la randul lor se impart in urmatoarele:
-operatiuni pasive;
-operatiuni active;
-operatiuni derivate;
-operatiuni conexe.

Operatiunile pasive sunt cele de constituire a resurselor bancilor. Ele se refera si afecteaza patrimoniul bancii si sunt inregistrate in pasivul bilantului, de unde si denumirea.

Operatiunile active sunt cele mai importante impreuna cu primele si constau in utilizarea resurselor bancii, deci in plasamente.
Operatiunile conexe se refera la unele activitati care nu sunt specifice bancilor (de exemplu, activitatea de participatiune la capitalul social al unor firme de unde bancile primesc dividende, actiuni de evaluare a patrimoniului firmei, de garantie bancara).

Operatiuni derivate - au aparut doar de cativa ani. Ele sunt o alternativa la acreditare, sunt foarte multe, incepand cu leasingul, factoringul pana la asigurari bancare si vanzarea creditului pe titluri financiare (titularizare).


3. ACTIVITATEA BANCARA. DEFINITIE , CONTINUT.
Activitatea bancilor este constituita dintr-o multitudine de operatiuni bancare, care conduc la conceperea, realizarea si inregistrarea produselor si serviciilor bancare.
Definitie : In esenta, se poate afirma ca activitatea bancara este constituita din operatiunile bancare, evidenta bancara si controlul bancar propriu.

Pe langa aceste componente de baza se poate aprecia ca activitatea este puternic influentata de strategiile si politicile bancilor si de politica si normele Bancii Nationale a Romaniei. De asemenea, analiza fenomenului bancar influenteaza foarte mult tehnicile bancare, produsele bancare.

Deci, banca inseamna si organizarea si desfasurarea operatiunilor bancare, a evidentei bancare si controlului bancar in concordanta cu strategiile si managementul bancilor.Bancile au in continuare, rolul major de intermediar intre cei ce dispun de capitaluri si intreprinzatori.

Activitatea bancara este un sector mai deosebit, mai greu al economiei. De aceea, se poate aprecia ca toate operatiunile bancare au un caracter tehnic. Ca atare, tehnicile bancare influenteaza foarte mult dezvoltarea si modernizarea sectorului bancar romanesc.
Activitatea bancara este extrem de complexa. Ea cuprinde concepte, principii, reguli, decizii, dar mai ales o intensa activitate practica. in mare masura, practica bancara este o activitate concreta, inclusiv cu partenerii de afaceri.

Ca orice societate comerciala, banca trebuie sa se intrebe cat cheltuieste, ce venituri realizeaza, cat de eficienta este activitatea. Pentru aceasta trebuie sa foloseasca la maximum toate optiunile partenerilor de afaceri, sa stabileasca cat de puternica este identitatea sa proprie (a bancii), cea a clientilor sai sau a altor parteneri de afaceri.

Sistemul bancar sta in centrul oricarei economii de piata, pentru ca el trebuie sa asigure cadrul care sa dea posibilitatea mobilizarii tuturor fondurilor banesti din economie si dirijarii lor in scopul desfasurarii normale a activitatii social-economice. Banii, circulatia baneasca, creditul, procesele valutare in general, incep sa devina si la noi instrumente active in stimularea activitatii economice. Parghiile sistemului financiar-bancar stimuleaza orice fenoAZmen economic pozitiv si descurajeaza activitatile ineficiente.

Bancile stimuleaza si mentin treaza atentia agentilor economici spre probleme majore, si anume resursele si utilizarea acestora, gestiunea intreprinderii, eficienta utilizarii resurselor, modul de utilizare a profitului. Bancile comerciale au chiar obligatia de a-i opri pe agentii economici sa angajeze activitati nerentabile si riscante.
In cazul bancilor, extensia si efectele negative ale riscului au consecinte mult mai nefavorabile, intrucat greutatile se repercuteaza si asupra economiei in general, dar mai cu seama asupra unui mare numar de agenti economici ce formeaza clientela bancii respective.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.