Suport seminar pedagogie

Trimis la data: 2009-07-01
Materia: Pedagogie
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 9.35 / 10
Downloads: 12
Autor: Mariana Juna
Dimensiune: 54kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Docimologia (sau evaluarea) didactica reprezinta "studiul sistematic al examenelor, analiza stiintifica a modurilor de notare, a variabilitatii notarii la examinatori diferiti si la acelasi examinator, a factorilor subiectivi ai notarii, precum si a mijloacelor menite sa asigure obiectivitatea notarii" (V. Pavelcu, 1968, apud I. Radu, 2001).Performanta scolara se refera la "gradul de eficienta al comportamentului scolar intr-o anume situatie educationala, eficienta ce rezulta din mobilizarea resurselor cognitive si afectiv-motivationale ale elevului in situatia confruntarii cu un anume tip de sarcina scolara." (Cristian Stan, 2001).

Seminarii similare:

2.Functiile evaluarii
Evaluarea scolara reprezinta un ansamblu de activitati dependente de anumite intentii. Acestea transcend datele imediate si contingente, raportandu se la o serie de functii si scopuri bine determinate. Scopul evaluarii nu este de a parveni la anumite date, ci de a perfectiona procesul educativ.

Nu este vorba numai de a stabili o judecata asupra randamentului scolar, ci de a institui actiuni precise pentru a adapta necontenit strategiile educative la particularitatile situatiei didactice, la cele ale elevilor, la conditiile economice si institutionale existente etc. Plecand de la evaluare ar trebui sa se determine de fiecare data in ce masura putem transforma situatia educationala intr o realitate convenabila, adecvata obiectivelor in extensie ale scolii.

Mai multi autori fac referire la urmatoarele 6 functii ale evaluarii:
(1)functia constatativa - daca o activitate instructiva s a derulat ori a avut loc in conditii optime, o cunostinta a fost asimilata sau nu, o deprindere a fost achizitionata sau nu, elevul constientizand nivelul performantelor sale scolare;
(2)functia diagnostica - o diagnosticare a cauzelor care au condus la o slaba pregatire si la o eficienta scazuta a actiunilor educative; determina ce are elevul slab in pregatirea sa si ce urmeaza a fi ameliorat;

(3)functia prognostica - de anticipare a probabilitatii succesului sau esecului elevului, pe baza a ceea ce poseda deja, a nevoilor si disponibilitatilor viitoare ale elevilor sau ale institutiilor de invatamant;
(4)functia de selectie sau de decizie asupra pozitiei unui elev intr-o ierarhie;

(5)functia de informare a elevilor, parintilor, societatii cu privire la randamentul scolar realizat, stadiul si evolutia pregatirii populatiei scolare;
(6)pedagogica, in perspectiva elevului (motivationala, stimulativa, de orientare scolara si profesionala, de intarire a rezultatelor, de formare a unor abilitati, de constientizare a posibilitatilor) si in perspectiva profesorului (pentru a sti ce a facut si ce are de realizat in continuare).

Functiile evaluarii apar si se actualizeaza diferentiat, prin prevalenta uneia fata de alta la un moment dat. O proba evaluativa oarecare nu indeplineste toate functiile posibile in aceeasi masura. Toate functiile invocate se pot intrezari, mai mult sau mai putin, in toate situatiile de evaluare.

De pilda, un examen, dupa sistemul de referinta, poate dobandi mai multe functii, plecand de la intentiile diverse ale profesorilor (de a controla achizitiile scolare la inceputul unui ciclu scolar, de a decide asupra promovarilor), elevilor (de a lua cunostinta de reusitele si progresele lor), parintilor (de a se informa asupra directiilor de dezvoltare a copiilor, in scopul de a i orienta scolar si profesional in cunostinta de cauza), directorilor de scoli (de a controla profesorii, plecand de la standardele asupra carora s a cazut de acord, de a identifica scaderi in activitatea scolii), societatii (de a se informa asupra modificarilor aparute in cerintele si dezideratele tinerei generatii) etc.

3.Forme de evaluare
O clasificare a strategiilor evaluative propusa de Cristian Stan (2001) face referire la trei mari criterii:
(I)Criteriul volumului de informatii avut in vedere:
(a)Evaluare partiala - se bazeaza pe verificarea secventiala de catre profesor a unor elemente de natura cognitiva sau comportamentala presupuse a fi insusite de elev (prin ascultarea curenta, extemporale, probe practice curente).

Evaluarea partiala are rolul de a oferi profesorului informatii situationale imediate referitoare la eficienta predarii si a invatarii si permite acestuia optimizarea permanenta a procesului instructiv-educativ.

(b)Evaluare globala - cand cantitatea de cunostinte si deprinderi evaluate este mare, datorita cumularii acestora (prin examene si concursuri); are drept scop stabilirea nivelului general de pregatire al elevului la unul sau mai multe obiecte de studiu si se realizeaza luand in considerare un volum mare de cunostinte si deprinderi.

(II)Criteriul axei temporale - din perspectiva momentului de timp al realizarii evaluarii:
(a)Evaluare initiala - permite profesorului stabilirea, la inceputul unei etape de instruire, a nivelului de pregatire al elevilor (prin teste docimologice, concursuri etc.). Este utila pentru ca ofera prilejul identificarii din start a lacunelor existente in pregatirea elevilor si a masurilor ce permit eliminarea acestora.

(b)Evaluare continua - se realizeaza pe parcursul secventelor de instruire (prin tehnici curente de ascultare, teze etc.) si care ca obiectiv pe de o parte monitorizarea progresului scolar al elevului, iar pe de alta parte, reperarea in timp util a diferitelor disfunctionalitati.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.