Taxa pe valoarea adaugata

Trimis la data: 2013-11-28 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: maddye Dimensiune: 200kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Taxa pe valoarea adaugata este un impozit indirect suportat de consumatorul final al unui bun sau al unui serviciu. Este un impozit incasat in cascada de fiecare agent economic care participa la ciclul economic al realizarii unui produs sau prestarii unui serviciu care intra in sfera de impozitare. Dupa exercitarea dreptului de deducere, agentii economici impozabili care au participat la ciclul economic vireaza soldul TVA la bugetul de stat.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Elementele specifice taxei pe valoarea adaugata sunt:
denumirea impozitului;
persoanele impozabile;
materia impozabila;
sfera de cuprindere;
suportatorul impozitului;
sursa impozitului;
unitatea de impunere;
cota de impozit;
calculul;
platitorii;
termenul de plata;
sanctiunile fiscale.

Denumirea impozitului apare ca taxa pe valoarea adaugata si sugereaza foarte clar asupra cui se aplica: asupra valorii adaugate create de firme.Persoanele impozabile sunt acele persoane care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice oricare ar fi scopul sau rezultatul acestor activitati.

Materia impozabila este baza de calcul (baza de impozitare) a taxei pe valoarea adaugata.Sfera de cuprindere se refera la operatiunile ce se supun taxarii, adica operatiuni impozabile si se bazeaza pe urmatoarele principii: principiul teritorialitatii, principiul originii produselor, principiul destinatiei bunurilor, principiul exigibilitatii.

Suportatorul impozitului este consumatorul de bunuri si servicii: persoane fizice care sunt consumatori finali, persoanele juridice si persoanele fizice autorizate care nu sunt platitoare de TVA. Aceste persoane nu au posibilitatea recuperarii sau deducerii acestui impozit.

Sursa impozitului o reprezinta contravaloarea TVA recuperata in urma vanzarii de bunuri si servicii. Unitatea de impunere o reprezinta unitatea de masura pentru exprimarea marimii operatiunilor impozabile. Cota de impozit este aferenta unei unitati de impunere; in Romania se aplica mai multe cote, in functie de operatiunea impozabila.

In Romania se aplica urmatoarele cote ale TVA:
1. Cota standard este de 24% si se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse.

3. Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.Prin locuinta livrata ca parte a politicii sociale se intelege:
a) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari;
b) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap;

c) livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie.

d) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.