Tehnologia de obtinere a maltului

Trimis la data: 2009-05-23 Materia: Agronomie Nivel: Facultate Pagini: 92 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Ana Chese Dimensiune: 980kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Orzul face parte din familia Gramineae, genul Hordeum, cuprinde 27 specii salbatice si doua specii cultivate, iar specia Hordeum vulgare L., cuprinde patru covarietati si mai multe varietati: Hordeum vulgare L. hexastichum orzul cu sase randuri de boabe pe spic, spicul de orz este format dintr-un ax la ale carui noduri se dezvolta din spiculete, florile, are boabe neuniforme, cu invelisul gros, un continut ridicat de proteina, da malturi cu un randament in extract mai scazut. La fiecare nod se dezvolta cate trei spiculete care sunt fecundate si formeaza fructe si apar sase randuri de boabe. Boabele din spiculetul din mijloc se dezvolta simetric, este mai mare si boabele din spiculetele laterale sunt mai mici, asimetrice si neuniforme.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Bobul de orz este o cariopsa, poate fi imbracata sau golasa, lungimea, latimea, grosimea bobului sunt caracteristice fiecarui soi. Forma bobului este caracteristica varietatii cu sase randuri si cu doua randuri. Fructul orzului nu se poate separa de pericarp, care reprezinta peretele ovarului fiecarei flori. Bobul cuprinde doua palee si pana sau peria bazala, are o forma alungita, usor comprimata, fiind alcatuit din invelis, germene, strat aleuronic si endosperm.

La partea bazala, bobul se prinde de axul spicului printr-un pedicel, cu o anumita configuratie. Fata ventrala a bobului, mai bombata, de-a lungul ei prezinta un canal ventral, in care sub invelisul bobului ramane un rest floral sub forma unui tesut vascular, denumit pana bazala. Pana bazala prezinta niste perisori lungi sau scurti caracteristici varietatii, iar forma canalului ventral de la baza bobului serveste la identificarea varietatii. Boabele de orzoaica sunt simetrice si bombate, se deosebesc intre ele prin dimensiune, forma, culoare etc. Boabele de la baza si varful spicului, sunt mai mici decat cele de la mijlocul spicului.

Morfologia si anatomia orzului este alcatuit din urmatoarele parti:
Invelisul bobului reprezinta 7-13% din masa bobului, are rolul de protectie mecanica si biologica al bobului, este alcatuit din lama si palee, pericarp, tesla. Provine din frunzulitele care au protejat floarea si care imbraca fructul la maturitate. Glumela(frunzulita) inferioara genereaza partea dorsala a invelisului bobului, iar glumela superioara formeaza invelisul ventral al bobului.

La maturitate invelisul devine un tesut mort, iar volumul bobului scade prin pierderea de umiditate. Invelisul bobului este compus din doua parti distincte: Pericarpul sau invelisul fructului este format din 4-5 straturi de celule:Tegumentul seminal provine din ingrosarea peretilor ovulului. La maturare orzul pierde din umiditate, pe suprafata acestuia apar unele riduri care este un indice de calitate.

Bobul de orz este invelit intr-un tesut numit testa, care in timpul dezvoltarii semintei, fuzioneaza cu resturile peretelui ovarian al fructului. Testa este un tesut semipermeabil, limiteaza intrarea substantelor in bob, zona permeabila se gaseste in vecinatatea embrionului. Aceasta este denumita micro-pilara fiind un tesut al testei care este neregulat si canelat, prin el se permite patrunderea apei in faza de inmuiere. Invelisul dorsal are cinci nervuri vascularizate, dispuse longitudinal, prin care patrunde apa in bob, fiind un indicator de recunoastere a varietatii de orz

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.