Teme pedagogie

Trimis la data: 2009-07-27 Materia: Pedagogie Nivel: Facultate Pagini: 36 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Oana Hrisanti Dimensiune: 51kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Formularea idealului educational trebuie sa aiba ca si finalitate desprinderea caracteristicilor esentiale ale tipului de personalitate pe care scoala, si implicit profesorul unei anumite materii (in cazul de fata profesorul de Economie), este chemata sa o formeze.
Idealul educational al scolii romanesti consta in dezvoltarea libera, integrala, armonioasa a unei personalitati autonome, dinamice, creative, adaptata la realitatile sociale.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Disciplinele socio-umane au un rol esential in formarea si dezvoltarea competentelor functionale ce permit elevilor intelegerea adecvata a fenomenelor sociale, realizarea de prognoze si diagnoze ale acestora, in final urmarindu-se dobandirea capacitatii de a analiza corect si critic realitatea sociala.

Educatia reprezinta, in esenta, un proces de socializare a indivizilor guvenat de norme si finalitati specifice sferei sociale. Astfel se urmareste formarea unui individ posesor al unei competente viabile, a unor trasaturi pozitive de caracter, a unor abilitati si atitudini conforme cu cerintele societatii contemporane. Personalitatea elevului trebuie sa fie deschisa si autonoma, capabila sa raspunda prompt si responsabil tuturor cerintelor venite din partea societatii acest lucru fiind posibil datorita faptului ca elevul dobandeste concepte specifice stiintelor sociale necesare pentru organizarea demersurilor de cunoastere si explicare a unor fenomene, fapte, procese, evenimente din viata reala.

Procesul educativ are rolul de a pregati elevul pentru mediul social-economic in care traieste. Astfel exista un permanent transfer intre individ si mediul social in care acesta traieste, individul dorind sa evolueze cat mai repede si mai mult cu putinta in timp ce societatea cauta sa tina seama de cerintele de formare si de dezvoltare ale acestuia. Scopul final al interdependente intre educatie si sistemul social reprezentandu-l adaptarea individului intr-un mediu social care este intr-o continua schimbare.

Obiectivele educationale descriu rezultatele asteptate dupa parcurgerea activitatilor de predare-invatare avand un nivel redus de generalitate realizandu-se in intervale scurte de timp, referindu-se la lectii sau secvente de lectii. In functie de natura si continutul rezultatelor vizate, obiectivele educationale se impart in obiective de ordin cognitiv, de ordin afectiv-motivational si de ordin comportamental.
Obiectivele se pot defini ca schimbari in aptitudinile si modurile de comportament la cre vor ajunge elevii in urma procesului de predare-invatare. Formularea obiectivelor trebuie sa expliciteze ceea ce elevii vor putea face, spus, comportamentele pe care vor fi capabili sa le demonstreze.

"Obiectivul terminal al unei activitati educative, este un comportament, adica o activitate vizibila, o reactie observabila si evaluabila, pe care profesorul doreste sa o vada manifestandu-se la elev in momentul in care inceteaza influenta sa asupra lui." (M.Minder, 1991, p.20). Astfel spus, putem sa determinam daca elevul a invatat sau nu ceva observand comportamentul sau.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.