Teorii monetare

Trimis la data: 2010-10-11 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 44
Autor: Oprea Loredana Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Inca din antichitate s-a pus problema legaturii care exista intre valoarea de schimb, cea de intrebuintare si valoarea monedei.Platon si Aristotel au considerat valoarea monedei ca fiind stabilita prin lege, orice variatii in nivelul preturilor bunurilor tranzactionate fiind generate de "altceva mai profund decat vointa emitentului.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Mercantilistii sunt cei care, pe baza unor cercetari empirice explica fluctuatiile preturilor pe baza legaturii dintre cantitatea de metale si volumul bunurilor si serviciilor aflate in circulatie la un moment dat. Ideile mercantiliste cu privire la legatura dintre productia si circulatia marfurilor si a monedelor constituie germenii teoriei cantitative dezvoltata secole mai tarziu de catre Irwing Fisher.

Teoria banilor ca instrument tehnic de schimb sustinuta de Aristotel si dezvoltata de Smith si Ricardo pleaca de la premisa ca banii, ca rezultat al unor conventii intre oameni au atat valoare de schimb, cat si valoare de intrebuintare. Ei si-au fundamentat aceasta conceptie plecand de la premisa ca valoarea monedei era determinata de cantitatea de munca necesara extragerii si prelucrarii metalului din care aceasta era confectionata.

Pretul monedei, ca rezultat al interactiunii dintre cerere si oferta era dat pe de-o parte de cantitatea de metal pretios aflata in circulatie (oferta) iar pe de alta parte de volumul mijloacelor de plata pe care le acumuleaza populatia.Teoria nominalista - aparuta ca reactie impotriva teoriei banilor ca instrument tehnic de schimb considera ca banii nu trebuie sa aiba o valoare proprie, ci una conventionala, nominala.

Aceasta teorie a cunoscut in timp urmatoarele forme : nominalismul functionalist (a lui Karl Menger) care pune accentul pe capacitatea monedei de a fi schimbata printr-o cantitate de bunuri si servicii, recunoscand insa insemnatatea factorilor materiali in asigurarea stabilitatii sistemelor monetare;nominalismul statal promovat de catre G. F. Knapp, J. Schumpeter, F.Muller, care contesta faptul ca moneda ar trebui sa aiba neaparat o baza metalica, locul monedei- marfa fiind luat de moneda semn sau de hartie.

Aceasta devine un mijloc de plata numai in momentul in care statul anunta ca este dispus sa le recunoasca drept mijloc de stingere a datoriilor sau pentru plata obligatiilor. Promotorii acestei teorii considera ca banii sunt doar un nume, un simbol recunoscut ca atare de societate, simple unitati monetare de calcul cu ajutorul carora se exprima diferitele proportii in care se schimba intre ele marfurile iar puterea de cumparare a banilor poate fi stabilita fie pe cale administrativa de catre stat, prin stabilirea raportului de schimb cu marfurile, fie pe baza increderii acordate emitentului si perspectivelor acestei puteri de cumparare.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.