Test Docimologic

Trimis la data: 2010-08-16
Materia: Pedagogie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 4.63 / 10
Downloads: 2
Autor: Malina Nicusor
Dimensiune: 21kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Testul docimologic reprezinta un grupaj de intrebari sau afirmatii numite itemi care acopera o tema, un capitol sau o parte mai intinsa din programa si asigura conditiile unei notari mai obiective, independente de evaluator prin intermediul unui barem de notare. Fiind o tehnica de evaluare frontala, testul docimologic este indicat pentru verificari cu caracter periodic, suficient de spatiate in timp, la incheierea unor capitole, la examene etc.

Seminarii similare:

Functiile testelor docimologice ca instrumente de evaluare sunt:
Identificarea nivelului de pregatire a elevilor.Evaluarea eficientei predarii si a demersului educational in general.Diagnosticarea dificultatilor si a insucceselor in invatare.Selectionarea pentru accederea pe trepte superioare ale instructiei.Ierarhizarea subiectilor.

Certificarea.
Clasificarea testelor (cf. I. T. Radu):
(1)din punctul de vedere a ceea ce se evalueaza/ obiectul evaluarii:teste psihologice, care ofera informatii despre nivelul de dezvoltare a unor procese cognitive, afective, volitionale etc.teste docimologice, care identifica gradul de realizare a obiectivelor de predare-invatare.

(2)din punctul de vedere al metodologiei elaborarii:teste standardizate, proiectate de factorii de decizie sau de cei din institutii specializate (centre de cercetari, institute de specializare);teste elaborate de profesor, a caror valoare metodologica este strans legata de grupul pentru care a fost dimensionat instrumentul.

(3)dupa momentul administrarii instrumentului evaluativ:teste initiale, administrate la inceputul unei perioade de formare;teste de progres, puse in practica pe parcursul instruirii;teste finale, administrate la sfarsitul unei etape de instruire.

(4)dupa sistemul de referinta in evaluare:teste normative, prin care evaluarea rezultatelor se face in raport cu un criteriu reprezentat de performantele pe care le poate realiza o populatie scolara, exprimata in norme stabilite prin etalonare;teste criteriale, prin care evaluarea rezultatelor se face in raport cu un criteriu reprezentativ de obiective in perspectiva carora s-a realizat instruirea sau invatarea.

Categoriile de itemi
1. Itemi obiectivi
1.1. Itemi cu alegere duala
Acest tip de itemi solicita elevul sa selecteze din doua raspunsuri posibile: adevarat/ fals, corect/ gresit, da/ nu, mai mare/ mai mic, varianta 1/ varianta 2 etc.

1.2. Itemi cu alegere multipla
IAM presupune existenta unei premise (enunt, numit si trunchiul itemului) si a unei liste de alternative (solutii posibile). Elevul trebuie sa aleaga unul sau mai multe raspunsuri corecte; celelalte raspunsuri (incorecte, dar plauzibile) se numesc distractori.

Forme/ variante ale itemului cu alegere multipla:
gasirea singurului raspuns bun:gasirea celui mai bun raspuns bun;gasirea singurului raspuns fals;gasirea tuturor raspunsurilor bune;gasirea raspunsului care ordoneaza o serie de evenimente;item factual de excluziune: Care dintre orasele de mai jos NU se afla pe continentul Europa? (se dau 5 variante dintre care doar una este corecta).

Variantele sau raspunsurile sugerate:
Pentru a diminua efectele hazardului, este de dorit sa introducem acelasi numar de optiuni in fiecare item, aproximativ 4 sau 5.Fiecare varianta de raspuns trebuie sa fie compatibila cu enuntul, dar mai ales plauzibila pentru elevul care nu a invatat.Exprimarea sugestiilor sau optiunilor trebuie sa fie concisa si simpla

Fiecare variantele de raspuns sa fie independente - sa nu fie repetate sau reluate in altele.Sugestiile safie plasate, pe cat posibil, intr-o anumita ordine: cronologica, crescatoare, alfabetica etc.Combinarea a doua sau mai multe elemente de raspuns permite cresterea numarului de optiuni posibile a dificultatii itemului

In majoritatea cazurilor, este mai avantajos sa se plaseze descrierile si definitiile in variantele de raspuns decat in enunt.Este preferabil sa se foloseasca drept distractori erorile detectate pe parcursul procesului de invatamant sau al evaluarilor anterioare.Calitatea distractorilor trebuie sa fie testata; se apreciaza ca variantele false sunt bine gandite de cadrul didactic daca fiecare obtine aproximativ 10% din raspunsuri.

1.3. Itemii tip pereche
Acesstia solicita din partea elevilor stabilirea unor corespondente/ asociatii intre cuvinte, propozitii, fraze, litere sau alte categorii de simboluri dispuse pe doua coloane. Elementele din prima coloana se numesc premise iar cele din a doua coloana reprezinta raspunsurile. Criteriul sau criteriile pe baza carora se stabileste raspunsul corect sunt enuntate in instructiunile care preced cele doua coloane. Se limiteaza, de obicei, la masurarea informatiilor factuale, bazandu-se pe simple asociatii, pe abilitatea de a identifica relatia existenta intre doua lucruri/ notiuni/ simboluri etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.