Testarea ipotezelor statistice - Aplicatii

Trimis la data: 2010-02-24 Materia: Statistica Nivel: Facultate Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Adina Barbu Dimensiune: 200kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Un specialist afirma ca persoanele care mananca cereale la micul dejun vor consuma la masa de pranz, in medie, mai putine calorii ca aceia care nu mananca cereale la micul dejun. Pentru a testa aceasta afirmatie, au fost selectati aleator 30 de persoane si au fost intrebate ce mananca in mod regulat la micul dejun si la masa de pranz. Fiecare persoana a fost identificata ca un consumator sau nonconsumator de cereale la micul dejun si fiecarei persoane i-au fost calculate numarul de calorii consumate la masa de pranz.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Rezultatele obtinute sunt urmatoarele:
Consumatori de cereale: 640, 605, 529, 591, 596, 564, 615, 560, 635, 623 (calorii).Nonconsumatori de cereale:502, 703, 735, 707, 523, 534, 768, 626, 620, 589, 736, 565, 686, 529, 632, 951, 744, 632, 593, 847 (calorii)
Se poate spune cu un nivel de semnificatie de 5% ca specialistul are dreptate?

Identificarea metodei:Specialistul trebuie sa compare media consumului de calorii pentru populatia consumatorilor de cereale cu cea a nonconsumatorilor de cereale. Datele sunt cantitative. Ipoteza care trebuie testata este: H0: μ1= μ2 cu alternativa H1: μ1< μ2, deoarece trebuie observat daca numarul mediu al caloriilor consumate de consumatorii de cereale la masa de pranz este mai mic decat al neconsumatorilor de cereale.

Pentru a putea identifica testul ce trebuie aplicat se vor calcula si compara abaterile medii patratice(Tools/Data Analysis/Descriptive statstics).Acestea sunt: s1 = 35,7 si s2 = 115,7 .Deoarece ele sunt total diferite va fi aplicat testul t pentru dispersii inegale (se poate aplica un test statistic pentru semnificatia diferentei dintre dispersii).

Rezultat:Deoarece valoarea p pentru testul unilateral (nivelul de semnificatie) este mica (1,46%95%).

APLICATIA 2
Directorul unei companii pentru fabricarea mobilei de birou crede ca productivitatea muncitorilor depinde, printre altele, si de succesiunea operatiilor pe care trebuie sa le execute muncitorul. Pentru producerea unui birou ergonomic sunt considerate doua variante de realizare a acestuia (d.p.d.v. al succesiunii operatiilor). Pentru a decide care varianta este mai buna, au fost selectati aleator 25 de muncitori care asambleaza biroul in varianta A si 25 de muncitori care asambleaza biroul in varianta B.

Au fost inregistrati timpii de asamblare pt. fiecare din cei 50 de muncitori.Directorul doreste sa afle daca, pentru un nivel de semnificatie de 5%, timpii medii de asamblare in cele doua variante difera semnificativ.

Pentru a putea identifica testul ce trebuie aplicat se vor calcula si compara abaterile medii patratice (Tools/Data Analysis/Descriptive statstics).Acestea sunt: s1 = 0,921 si s2 = 1,14.Deoarece ele sunt aproximativ egale va fi aplicat testul t pentru dispersii egale (se poate aplica un test statistic pentru semnificatia diferentei dintre dispersii).

Introduceti datele pe doua coloane. In A1 se scrie "Varianta A" iar in B1 "Varianta B".Apasati Tools/Data Analysis si apoi t-Test: Two-Sample Assuming Equal Variances
Specificati variabila 1: A1:A26
Specificati variabila 2: B1:B26
Specificati Hypothesized Mean Difference: 0, apasati Labels. Apasati OK

APLICATIA 3
Pe 20 de masini selectate aleator se instaleaza un tip de anvelope si se masoara numarul de kilometri parcursi pana la uzura totala a acestora. Apoi pe aceleasi masini se instaleaza un nou tip de anvelope si se procedeaza similar cu cazul anterior. Se poate spune ca distanta media parcursa cu noul tip de anvelope difera semnificativ fata de cea parcursa cu vechiul tip?

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.