Tezele in transporturi

Trimis la data: 2010-07-21 Materia: Transporturi Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Roxana Bucurenciu Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In literatura de specialitate au fost formulate mai multe teze cu privire la fundamentarea pe care o detine debitorul -terta persoana in contractul de transport, astfel s-au sustinut urmatoarele teze:
1.Teza gestiunii de afaceri- conform careia transportatorul actioneaza in interesul destinatarului, comportandu-se ca un gerant al acestuia.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Critici:
- in conformitate cu art. 987 C civ., initiativa gestiunii de afaceri in favoarea unei terte persoane apartine gestorului ori in transportul de marfuri initiativa incheierii contractului revine expeditorului, iar nu carausului.
- pe de alta parte , in cadrul gestiunii de afaceri ,dreptul tertului exista ca atare, fiind nascute inca de la data cand gestorul le ia apararea. In materie de transporturi, drepturile destinatarului fata de caraus sunt, insa conditionate, de ajungerea marfii la destinatie.

2.Teza cesiunii de drept - se sustine ca expeditorul , in calitate de cedent transmite drepturi ce decurg din contractul de transport in favoarea destinatarului, care devine astfel cesionar. S-a subliniat ca destinatarul nu poate exercita drepturile expeditorului deoarece eel se sting prin faptul material al primirii lucrului. Tot astfel, cedentul (expeditorul) nu poate ceda drepturile destinatarului care-i sunt proprii acestuia si devin efective numai in momentul livrarii lucrului.

Daca transportul ar fi o cesiune de drepturi si obligatii, destinatarul neprimind mai multe drepturi decat are expeditorul si acesta neputand ceda mai multe drepturi decat primeste de la destinatar, inseamna ca oricare din ei poate sa exercite totalitatea drepturilor celuilalt -ceea ce nu este posibil.

Teza evocata prezinta neajunsuri de a trata pe destinatar ca un veritabil succesor cu titlu particular al expeditorului. Solutia il defavorizeaza fara temei pe destinatar deoarece implica rezultatul ca orice exceptii pe care carausul le poate invoca impotriva expeditorului sunt valorificabile si contra destinatarului. Drepturile acestuia devin ca atare vulnerabile, adica are loc o cesiune de drepturi facuta de expeditor prin intermediul carausului, operand prin intermediul eliberarii lucrului.

3. Teza stipulatiei pentru altul
In cazul acestei operatiuni , expeditorul este stipulant ,carausul detine pozitia de promitent, iar destinatarul pe cea de tert beneficiar. Se obiectiveaza ca in mod normal, stipulatia pt altul produce numai efectul de a crea drepturi in favoarea tertului beneficiar, nu si obligatii ori in contractul de transport destinatarul poate fi tinut sa suporte integral/partial costuri pt deplasarea marfii.

In plus, teoria stipulatiei pt altul scindeaza fara justificari teoretice/ practice, operatiunea de transport bazata pe un contract unitar si indivizibil in faza preliminara a promisiunii prin care si-a asumat-o carausului si in faza secundara a realizarii drepturilor de catre destinatar.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.