Transmiterea datelor inregistrate la statiile meteorologice sinoptice

Trimis la data: 2010-05-04 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Andreea Tecsea Dimensiune: 132kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Transmiterea datelor inregistrate la statiile meteorologice sinoptice.La statiile meteorologice cu program sinoptic observatii se fac din ora in ora.Datele obtinute in urma efectuarii observatiilor clasice se transmit codificat prin diferite mijloace (telefon, radio-telefon, radio, teleimprimator, calculator) statiilor meteorologice de tip judetean (in Romania), iar de aici, mai departe, Serviciilor de prognoza meteorologice regionale care valideaza exactitatea datelor si le furnizeaza, la randul lor, prin internet via satelit, institutelor nationale de meteorologie (in cazul Romaniei, ANM).
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Radiosonda este alcatuita dintr-un balon ce este lansat in atmosfera purtand cu sine un set de instrumente si senzori meteorologici dar si un dispozitiv de transmitere radio ce emite pe o frecventa clar stabilita (1668,4-1700 MHz). Radiosonda contine instrumente care pot realiza masuratori asupra temperaturii aerului, umezelii aerului si presiunii atmosferice. Pentru a putea fi folosite, datele de radiosondaj trebuie sa fie transmise cel putin pana la suprafata de 400 hPa (ceea ce corspunde in conditii atmosferice normale cu o altitudine de cca 6000 m altitudine).

Daca aceasta conditie nu este indeplinita, balonul spargandu-se la o altitudine mai redusa, este lansata imediat o alta radiosonda. Aceste date sunt transmise imediat catre punctul de lansare cu ajutorul unui radiotranzistor de la bordul radiosondei.Ascensiunea radiosondei furnizeaza informatii indirecte despre viteza vantului si directia acestuia la diferite nivele in troposfera. Statia de receptie de la sol, fiind dotata cu o antena, poate sa localizeze pozitia exacta a radiosondei in cursul ascensiunii. Astfel, prin stabilirea corecta a altitudinii si a azimutului radiosondei, pot fi calculate viteza vantului si directia la diferite altitudini, prin diverse tehnici de triangulatie.

Ascensiunea radiosondei poate sa dureze mai mult de 2 ore, pana ajunge la cca 35 km si se abate cu peste 200 km pe orizontala fata de punctul de lansare, sub influenta vantului. La altitudinile amintite, temperatura scade pana spre -90AsC iar presiunea atmosferica este infima, ceea ce conduce la dilatarea balonului, acesta atingand 6 m in diametru, ceea ce conduce la atingerea limitei elastice a acestuia si la spargerea sa. Pachetul de instrumente este adus la sol cu ajutorul unei parasute, astfel incat respectiva radiosonda poate fi folosita si in masuratori ulterioare (cca 20% din radiosonde sunt recuperate).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.