Tranzactii

Trimis la data: 2010-05-28 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Lucian Dobre Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Relatiile romano - germane au luat fiinta cu multi ani in urma. La 6 mai 1872 a fost infiintata prima reprezentanta diplomatica a Romaniei la Berlin, fiind, in ordinea infiintarii, a cincea agentie dupa cele de la Constantinopol, Paris, Belgrad si Viena. La 20 februarie 1880, Germania (impreuna cu Anglia si Franta) a recunoscut independenta Romaniei si a acceptat transformarea Agentiei diplomatice din Berlin in Legatie. Astfel, la 17 aprilie 1880 a luat fiinta Legatia romana din Berlin. De aceasta Legatie din Berlin depindeau si consulatele din Berlin, Hamburg, Frankfurt, Leipzig si Stuttgart.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Legatia germana din Bucuresti a luat fiinta la 1 martie 1880 si de ea depindeau consulatele din Bucuresti, Iasi, Braila, Galati, Constanta, Giurgiu si Craiova.O ruptura in relatiile romano - germane a fost produsa de primul razboi mondial. Ele au fost rupte complet, dupa o perioada de colaborare buna, chiar stransa, pe taram economic. Ocupatia germana din 1916 - 1918 le-a restabilit prin constrangere si numai temporar. Relatiile au fost reluate oficial, dupa incheierea tratatelor de pace, limitandu-se insa, in deceniul al treilea, la cadrul formal al uzantelor diplomatice.

La inceputul anilor `20, relatiile dintre Romania si Germania au fost dominate de doua chestiuni: restabilirea comertului bilateral si datoriile germanilor pentru daunele provocate in timpul primului razboi mondial (in timpul ocupatiei gemane). Partea germana era interesata mai ales de comert in timp ce partea romana dorea sa solutioneze mai intai conflictul legat de datoriile pentru daunele provocate in timpul primului razboi mondial. Abia in 1928 s-a ajuns la o intelegere. Guvernul de la Berlin a actionat cu foarte multa precautie in acea perioada. In privinta afacerilor interne ale Romaniei, politica germana era de o stricta neutralitate.

Incepand din 1928 Germania si-a urmarit interesele politice si economice intr-un mod mai activ. Aceasta schimbare a influentat toate aspectele relatiilor romano-germane. Doar in aceasta perioada soarta minoritatii germane a devenit un subiect in relatiile bilaterale. Partea germana nu doar ca a oferit un suport financiar modest organizatiilor culturale si religioase ale acestei minoritati dar intr-o oarecare masura i-a oferit si sprijin politic.

In perioada 1989-2004, comertul bilateral a crescut de peste 9 ori, Germania fiind al doilea partener comercial al Romaniei, atat in ce priveste exporturile, cat si importurile. In Romania sunt peste 12.000 de firme cu capital german, iar valoarea investitiilor germane in Romania este de peste 1150 milioane EUR, situand Germania pe locul patru. Cresterea exponentiala in domeniul cooperarii economice a determinat evaluari din partea nivelului politic, in sensul ca relatiile au atins nivelul de parteneriat strategic, in special in domeniul economic.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.