Vestirea Evengheliei la geto-daci si daco-romani

Trimis la data: 2010-07-04 Materia: Istorie Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 5
Autor: Nadia Hurzu Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Crestinismul s-a raspandit cu mare repeziciune in intreg Imperiul Roman, in ciuda sau, poate, chiar din cauza persecutiilor. La sfarsitul veacului al II-lea, scriitorul Tertulian, originar din Africa, sublinia cu oarecare mandrie: "Suntem de ieri si totusi am ajuns sa umplem pamantul si toate ale voastre" (Apologeticul 37,4). Unele popoare (precum daco-romanii, francii, germanii, etc.) s-au crestinat in primele secole, trecand printr-un proces firesc de raspandire a crestinismului in timp si de organizare bisericeasca. Alte popoare (precum bulgarii, ungurii, rusii) au primit crestinismul in a doua jumatate a mileniului I.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Traditia bisericeasca, dupa cele mai vechi izvoare scrise, a pastrat informatia potrivit careia, in teritoriile locuite de geto-daco-romani, Evanghelia a fost predicata de Sfantul Apostol Andrei. Astfel, scriitorul Hipolit Romanul, mort in persecutia lui Deciu (249-251) scrie in "Lucrarea despre apostoli" ca "Andrei a vestit scitilor si tracilor".

La randul sau, istoricul Eusebiu de Cezareea (+ 340) preia o informatie mai veche cu un secol, de la scriitorul crestin Origen (+ 254), spunand: "Sfintii Apostoli ai Mantuitorului, precum si ucenicii lor, s-au raspandit in toata lumea locuita pe atunci. Dupa traditie, lui Toma i-au cazut sortii sa mearga in Partia, lui Andrei in Scitia, lui Ioan in Asia...". Insusi Sfantul Apostol Pavel da marturie ca scitii au auzit de invatatura lui Hristos (Coloseni 3,11).

Marturii ulterioare vin sa confirme adevarul ca poporul roman, care incepuse a se naste din convietuirea dacilor cu romanii, a primit crestinismul direct de la un Apostol al Mantuitorului. De aceea, poporul roman nu are o data fixa a crestinarii, procesul de primire a Evangheliei desfasurandu-se incepand cu primul secol, pana catre secolele IV-V.

Ungurii, asezati in secolul X in Campia Panoniei, primesc crestinismul prin misionari de la Bizant. La cererea capeteniilor ungare Bulcsu si Gyula, botezati in Constantinopol, patriarhul ecumenic trimite in "Turkia" (denumirea data Ungariei de bizantini) pe episcopul Hieroteos (canonizat de Patriarhia Ecumenica in anul 2000). Catre anul 1000, sub regele Stefan cel Sfant (997-1038), ungurii imbratiseaza catolicismul.
Primele incercari de crestinare a sarbilor au avut loc la inceputul secolului al VII-lea, dar crestinarea in masa s-a produs in secolul al IX-lea.

Crestinarea oficiala a bulgarilor are loc in anul 864, sub tarul Boris Mihail I (852-889), dar crestinismul patrunsese inca din secolul al VII-lea.In Rusia, crestinismul a patruns, potrivit traditiei, prin Sfantul Apostol Andrei. Dar rusii, sub aceasta denumire (ca urmasi ai veregilor scandinavi), sunt cunoscuti abia in secolul IX. Crestinare oficiala a rusilor s-a petrecut la anul 988, sub cneazul Vladimir .

Vestirea Evengheliei la geto-daci si daco-romani
Dupa pogorarea Duhului Sfant si intemeierea Bisericii crestine la Ierusalim, in ziua Cinzecimii, Sfintii Apostoli si apoi ucenicii lor au inceput sa predice noua invatatura, potrivit poruncii date de insusi Mantuitorul inainte de inaltarea Sa la cer (Mat.28.19). O prezentare succinta a modului in care s-a predicat invatatura cea noua in cateva regiuni invecinate cu teritoriile nord-dunarene, ne va ajuta sa intelegem si mai bine cum a fost posibila raspandirea acesteia si in Dacia. In Peninsula Balcanica, deci in teritoriile invecinate cu cele locuite de geto-daci, a propovaduit insusi Sf. Apostol Pavel .

Raspandirea crestinismului in Peninsula Balcanica s-a facut de catre Sf. Apostol Pavel si de ucenicii sai, lucru pe care il afirma el insusi in unele epistole ale sale. Astfel, in Epistola catre Romani, scrisa in anul 58, arata ca "a implinit propovaduirea Evangheliei lui Hristos" pana la Iliria (Romani15,19). Prin anii 65-66 a petrecut o iarna intreaga in Nicopolea Epirului din Grecia, unde-l chema si pe ucenicul sau Tit, episcopul Cretei (Tit 4,10). In toamna anului 66 il informa pe Timotei, episcopului Efesului, ca Tit propovaduia cuvantul lui Dumnezeu in Dalmatia (II Timotei 4,10) .

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.