Violenta domestica

Trimis la data: 2009-04-12 Materia: Statistica Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 183
Autor: Margarit Matei Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Fenomenul violentei domestice este unul complex, implicand afectarea pe diverse planuri a tuturor membrilor familiei, fie actori activi, victime sau abuzatori, fie martori, de ragula copiii. Definirea acestui termen variaza in functie de contextul utilizat: clinic sau legislativ.Violenta impotriva femeilor are un caracter transcultural si este adanc inradacinata in culturile din intreaga lume, astfel incat multe femei considera acest fenomen un mod de viata.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Violenta domestica imbraca mai multe forme, si anume:
abuzul fizic, ca de exemplu lovirea cu palma, cu pumnii, trasul de par, ruperea oaselor, arsuri, rasucirea bratelor, izbirea victimei de pereti sau mobila, aruncarea de obiecte si folosirea armelor( cutite, topoare), deprivare de somn si/sau alimentatie;

Abuzul sexual, manifestat prin contactul sexual fara consimtamant, glume deocheate, tratarea ca pe un obiect sexual, criticarea sexualitatii, categorizarea ca "frigida", "tarfa", precum si gelozia extrema, sadism, mutilare;

Abuzul verbal ce include comentarii umilitoare, insulte, jicniri(referitoare la aspectul fizic, inferioritate, incompetenta), injurii, inducand astfel in victima sentimentul de teroare si scaderea in timp a stimei de sine;

Abuzul psihologic cuprinde, ca si comportament manifestat de de catre abuzator, degradarea continua si umilirea partenerei(este numita "proasta", "urata", "infidela", "parinte denaturat"), manipularea prin astfel de jicniri, care are consecinte devastatoare pe termen lung pentru victima;

Abuzul economic survine cand barbatul are controlul total asupra resurselor financiare. Acesta include interzicerea angajarii sau gasirii unei slujbe inafara casei si castigarea unui venit care sa-i confere femeii independenta, neacceptarea participarii ei la deciziile referitoare la cheltuirea banilor, refuzarea acordarii de bani pentru necesitatile de baza;

Abuzul social include abuz verbal in fata altor persoane, umilire, criticism referitor la greutatea, sexualitatea, inteligenta sa, sau comportamente de control cum ar fi urmaarirea ei la serviciu, telefoane la serviciu si prieteni pentru a o verifica, acuzatii de infidelitate, izolarea prin denigrare in fata prietenilor si familiei, ceea ce o duce la evitarea contactelor sociale pentru a nu-si infuria sotul.

La nivel mondial, cel putin una din trei femei a fost violata, fortata sa intretina relatii sexuale, sau supusa unor alte abuzuri, cel mai adesea din partea unui cunoscut.

Nici Romania nu face exceptie de la acest fenomen. Amploarea pe care a luat-o violenta domestica in tara noastra este dovedita de numarul mare de cazuri in care femeile sunt abuzate.

STATISTICI:
In Romania, numarul de femei victime ale violentei domestice a crescut de 5 ori din 1996 pana in 1998.
In 1998:13% dintre femeile victime au murit;74% au fost agresate de catre soti;4% de catre concubini;15 % de catre alte rude.
Tot in aceste an, doar 8% dintre agresori in cadrul familiei au fost femei, in timp ce 92% au fost barbati.

Concluziile primei cercetari nationale privind violenta in familie si la locul de munca, CPE, 2003 circumscriu in familie care se manifesta in cotidian. Intr-o perioada de 12 luni anterioara cercetarii care a avut loc in iulie- august 2003:in jur de 800.000 de femei au suportat in mod frecvent violensa in familie sub diferite forme;mai mult de 340.00 de copii(0.14 ani) au asistat frecvent la scene de violenta fiyica intre parinti;mai mult de 370.000 de copiii(0-14 ani) au asistat la insulte si injuraturi frecvente intre parinti sau adulti in gospodarie.

Concluziile acestei cercetari descriu fenomenul ca o problema reala, identificand atat procentele din populatie care experimenteaza diverse forme ale violentei, dar si sistemul valoric si atitudinal care considera violenta un comportament "normal":12, 8% din populatia adulta a tarii raporteaza violenta pshihologica in familie;6, 8% raporteaza violenta fizica, fenomenul avand o frecventa de 4 ori mai mare la femei(10, 5%) decat la barbati(2, 5%);7, 1% raporteaza violenta sociala, de doua ori mai frecventala femei(9, 3%) decat la barbati(4, 6%);4, 2% raporteaza violenta economica, din nou mai frecventa la femei(5, 7%) decat la barbati(2, 5%);1, 4% raporteaza violenta sexuala, fiind vorba doar despre femei.

Conform datelor Inspectoratului General al Politiei Bucuresti, o femeie in Romania este omorata in bataie o data la 2 zile.... Dupa o privire aruncata pe aceste statistici, nu ar trebui sa ramanem indiferenti. Aceasta problema exista si fiecare dintre noi poate face ceva pentru a o diminua.

In acest sens, Women's Global Leadership Institute a initiat in anul 1991, campania internationala "16 zile de Activism impotriva Violentei asupra Femeii"(25 noiembrie-10 decembrie). Aceasta campanie include participarea a peste 1000 de organizatii din 130 tari, iar cele 16 zile de Activism cuprin si Ziua Internationala Anti-SIDA de pe data de 1 decembrie si Ziua Comemorarii Masacrului de la Montreal, de pe 6 decembrie.

Aceasta campanie isi propune sa constientizeze si sa informeze populatia asupra drepturilor lor si asupra posibilitatilor prin care pot obtine ajutor din partea institutiilor abilitate si a comunitatii, in cazul in care au suferit un abuz sau au fost martorii unui abuz si vor sa ia masuri.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.